Gränser för toleransen?
De som ordnar Uppsala Pride tycker inte att Folkpartiet platsar i deras Pride-parad. Det är kapitalismen som leder till förtryck av homosexuella, enligt arrangörerna.
Det är tydligen välkänt att alla socialistiska/kommunistiska länder har en öppen och tolerant politik gentemot HBTQ-personer. Det är ju bara att tänka tillbaka på Sovjetunionen, eller nu i Kina, Nordkorea eller Kuba. Hur öppet som helst!! Eller hur var det?
Och vilket förtryck det är i marknadsekonomiska/kapitalistiska länder som Sverige, Holland, Norge, Danmark, Storbritannien, Australien etc etc! För att inte tala om USA, presidenten där har ju utmärkt sig senaste tiden med uttalande om homosexuellas rätt att ingå äktenskap. Eller hur var det?
Häng med på torsdag 17 maj kl 13, Stora Torget, Uppsala. Då manifesterar vi på internationella dagen mot homofobi. Mot homofobi och för öppenhet och tolerans. Något som de anarkistiska socialister som arrangerar Uppsala Pride tycks ha svårt med, tyvärr.
Folkpartiet Uppsala Kommunförening och Liberala Ungdomsförbundet Uppsala samarrangerar. LUF hade kommunföreningens uppdrag att ordna gemensamt deltagande FP/LUF i Uppsala Pride, men nu blir det ett separat arrangemang istället.
Anders A. Aronsson
ordförande
Folkpartiet Liberalerna Uppsala Kommunförening
Högre ambitioner för flyktingmottagande
Alliansen höjer ambitionerna för Uppsalas flyktingmottagande
Pressmeddelande 2012-05-08
I budgeten (IVE 2013-2016) slår Alliansen fast det nya inriktningsmålet ”Uppsala är en öppen och solidarisk kommun avseende flyktingmottagande och särskilt avseende ensamkommande barn.” Budgetbeslutet tas av kommunstyrelsen i maj och kommunfullmäktige i juni.
- Med det nya inriktningsmålet slår vi fast en tydlig politiskt inriktning. Solidaritet mellan människor är en fråga om vilka värderingar vi står för och vilket samhälle vi vill ha. Genom öppenhet kan vi ta tillvara på alla som vill bidra till samhället och då klarar vi också välfärden på lång sikt, säger Mohamad Hassan (Fp), kommunalråd med ansvar för sociala frågor
Uppsala har de senaste åren ökat antalet ensamkommande barn man tar emot och är idag en av de kommuner som tar emot flest ensamkommande barn i landet. Enligt den senaste utvärderingen känner sig barnen väl omhändertagna och trygga i sitt boende.
- Vi tar väl hand om de ensamkommande barn som flyr till Sverige och som kommer till Uppsala. I tider när hem för ensamkommande vandaliseras behöver vi ta tydlig politiskt ställning för solidaritet. Vi har ett gemensamt ansvar för alla barns välbefinnande, säger Anders A Aronsson (Fp) ordförande för Socialnämnden för barn och unga.
Det faktiska antalet mottagna vuxna har minskat de senaste åren. Den begränsande faktorn är inte tillgången på arbete utan att det är svårt att hitta fungerande bostäder i en växande stad. Därför slöts i april en länsgemensam överenskommelse om arbetet kring mottagandet av nyanlända flyktingar och ensamkommande barn.
- Det faktum att vi har svårt att hitta bra bostäder får inte vara ett hinder från att vilja öka ambitionerna kring solidaritet och öppenhet. Vi, om några, har ett bra arbetsmarknadsläge och det är en nödvändig förutsättning för en bra etablering, säger Mohamad Hassan (Fp)
Anders A. Aronsson & Mohamad Hassan
För mer information kontakta
Mohamad Hassan (Fp), kommunalråd med ansvar för sociala frågor 018-727 13 00 / 070-876 65 62
Anders A Aronsson (Fp), ordförande i Socialnämnden för barn och unga 070-377 50 62
Erica Närlinge, politisk sekreterare Folkpartiet Liberalerna 018-727 13 02 / 076- 140 09 29
Uppsala en förebild!
Citat från Uppsala kommuns hemsida:
En delegation från Storbritannien besöker under vecka 16 Uppsala för att studera hur Sverige arbetar med vård av barn och unga vid svenska institutioner. Besökarna vill lära sig mer om de metoder som används vid Uppsalas HVB-hem.
använder sig av i vården av barn och unga.
- Att besökare från Storbritannien kommer till Uppsala för att lära sig med om hur Sverige arbetar med metoder inom barn- och ungdomsinstitutionerna är för mig ett bevis på att vi ligger långt framme inom området, säger Anders A Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga.
Konventionen om barnets rättigheter är lag redan
Det finns inga krav i konventionen på att införa konventionen i sin helhet som lag i respektive lands lagstiftning. Något sådant krav finns inte heller i rekommendationerna om implementering. Det viktigaste är att all relevant lagstiftning ligger helt i linje med konventionen, fullföljer dess krav. Det är tydligare för alla att alla berörda regler finns på samma ställe, risken finns annars att det blir osäkerheter om och tolkningar av vilka av flera lagrum som ska gälla i första hand. Artikel 25 är ett för mig närliggande exempel, handlar om de barn som omhändertagits av berörda myndigheter för omvårdnad eller skydd. Där finns redan Socialtjänstlagen, SoL, och Lagen om vård av unga, LVU. Där finns de lagregler som gäller just omhändertagna barn.
På motsvarande sätt kan man gå igenom artikel för artikel och stämma av att konventionens krav är tillgodosedda. Detta har gjorts, det kom en rapport i november 2011, "Hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med rättigheterna i barnkonventionen - en kartläggning". Kartläggningen visar att svenska lagar ligger väl i linje med konventionen, men att det finns vissa förbättringsområden. Den intresserade kan se t ex sammanfattningen på sidorna 19 - 21 i rapporten.
"Barnkonventionen som svensk lag" är lite av plakatpolitik, man får intrycket att konventionens krav överhuvudtaget inte är tillgodosedda. Så är ju inte fallet. Men, som sagt, man behöver gå igenom konventionen ordentligt och stämma av på vilket sätt den redan fullföljs i svensk lagstiftning och vilka eventuella kompletteringar som behöver göras. Underlag finns i rapporten från november förra året.
En RIKTIG skräckfilm!
Har just sett en riktig skräckfilm: ”Svinalängorna”. Filmen är baserad på Susanna Alakoskis roman med samma namn, regi Pernilla August. Naomi Rapace är utmärkt i rollen som Leena, mamman vars hemska barndomsminnen tränger fram efter ett telefonsamtal. Men starkast tycker jag Tehilla Blad är i rollen som Leena som barn. Hennes förtvivlan över mammans och pappans bråk, hur hon blir den som försöker få något lite i vardagen att fungera, ansvarstagandet för lillebror Sakari, hjälpa den aspackade pappan på fötter….tyvärr en verklighet för många barn även idag. Skräcken lyser ofta i den unga Leenas ögon, en skräck som bubblar upp när hon som vuxen möter sin mamma igen.
Det är en tät film som griper tag, den gör ont, det är fysiskt och psykiskt obehagligt. De priser och utmärkelser som ramlat över filmen känns som välförtjänta.
Omfattningen av alkoholrelaterade problem KAN påverkas
Svinalängorna är ingen underhållningsfilm, det är en film om elände och mänsklig förnedring, med en tydlig orsak – alkoholmissbruk. Verkligheten överträffar dikten heter det – så sant så sant. Det får man klart för sig gång efter gång när man läser socialtjänstens utredningar om barn som far illa. Alla problem är inte att hänföra till alkohol- eller narkotikamissbruk, men en förskräckansvärt hög andel. Förekomsten av psykisk sjukdom och liknande orsaker till bristande föräldraförmåga, det är svårt att påverka. Men alkohol- och narkotikarelaterade problem kan var och en påverka. Det är enkelt, det gäller bara att dricka alkohol mer sällan och mindre vid varje tillfälle. Sammantaget ger det stora positiva effekter.
I en av de utredningar som jag nyligen läst stod det om en nioårig pojke som reagerat starkt på att pappan i det familjehem han bor i druckit en öl. Eftersom man förstått att det inte är bra för killen att familjehemspappan tar en öl ibland så avstår man nu helt från alkohol. Orsaken: Killen kommer från ett hem präglat av att biologiska mamman och pappan missbrukar såväl alkohol- som narkotika. All den rädsla som han upplevt när föräldrarna varit berusade eller påtända befarade han skulle dyka upp igen. Men så blir det inte, han har det tryggt nu. Det är ett bra familjehem som snabbt fångade upp signalerna från pojken.
Barnets bästa i fokus
Jag än inte sett det ”Uppdrag granskning” som handlar om några barn i Sandviken som enligt TV-programmet omhändertogs på alltför lösa grunder. Det är möjligt att det är sant, utan underlag och utredningar är det svårt att bedöma vad som skulle gjorts och inte. Men det allmänna skallet på socialtjänsten ställer jag inte upp på. Socialtjänstens medarbetare har ett vanskligt och ansvarsfullt arbete. De har till uppgift att hela tiden se till BARNETs bästa och barnets perspektiv. Det är inte ovanligt vid förhandlingar om omhändertaganden enligt LVU, Lagen om vård av unga, att föräldrarna är emot, medan advokaten som rättsligt företräder barnet tillstyrker omhändertagande. Det är aldrig lätta beslut att ta, att ansöka om att skilja barnen från föräldrarna. Men när det är tydligt att barn far illa, då kan man inte tveka. Det är för övrigt förvaltningsrätten som beslutar, inte socialtjänsten.
Att höra av sig om befarade problem
Tveka ska man heller inte göra att anmäla till socialtjänsten när man befarar att något barn far illa. Det är en skyldighet för de som jobbar professionellt med barn, men även andra bör höra av sig om man är oroad. Det att visa omtanke om barnet eller barnen. Hellre en utredning för mycket än en för lite. Om det visar sig att oron var obefogad – bra! Några föräldrar har ifrågasatts, men det var falskt alarm. Men om oron nu VAR befogad? Då var det ju på tiden att någon reagerar, så att ett barn som far illa får hjälp och stöd. Det behöver ju inte leda till omhändertagande, utan till en stödinsats av något slag. Viktigast är att bryta en negativ utveckling på så tidigt stadium som möjligt. Hellre en utredning för mycket än en för lite. För vem kan försvara att blunda med öppna ögon, att se problem, se barn som far illa – men inte reagera?? Det kan i vart fall inte jag försvara. Men ett ingripande som vid närmare utredning visar sig vara obefogat, det kan jag försvara. Hellre en utredning för mycket än en för lite. Det handlar om att alltid ha barnets bästa som utgångspunkt. Inte bara för att det står i artikel 3 i FNs barnkonvention och i svenska lagar, utan att det är något djupt grundläggande och mänskligt att värna om barnen.
Anders A. Aronsson (FP)
ordförande i socialnämnden för barn och unga, Uppsala kommun
Obegriplig HVB-bonus
Ett HVB är ingen bilverkstad
Ekonomiska styrmedel av typ bonusar till de HVB (Hem för vård och boende) som når goda resultat föreslår Folkpartiets socialpolitiska arbetsgrupp. Är det månne första april undrar jag? Hela resonemanget kring bonus i det sammanhang som gäller placering av barn och ungdomar på HVB, hem för vård och boende, är ju fel. ”De här barnen kostar ungefär 9 miljarder kronor för samhället och vi får absolut inte det resultat vi måste ha.” säger Lennart Gabrielsson enligt intervju i SvD. Det framstår ungefär som att de placerade barnen lämnas in för rundsmörjning och verkstan slarvar med oljebytet.
Det är en grannlaga uppgift att hantera stödet till socialt utsatta barn och ungdomar. Första, andra och tredje prioriteringen är att utgå från barnets bästa, från barnets behov. Såväl lagstiftning som FNs barnkonvention (artiklarna 3, 6 och 12 främst) sätter barnets bästa i främsta rummet. Det innebär inte att man har lösa boliner vad gäller ekonomin. Självklart har vi i kommunerna intresse av att behandlingen leder till avsett resultat. Det finns ju liksom en anledning till placeringen, nämligen svåra sociala och/eller beteendemässiga problem. Det är en svår uppgift att försöka få en ung person på rätt köl, de som jobbar på HVB har ett stort ansvar. De allra flesta har ett starkt engagemang och stort kunnande, som ofta sätts på prov. Men skarpa krav för att få tillstånd behövs, liksom fortlöpande uppföljning och kontroll i olika former.
Vi betalar ofta 3.000 kr per dygn, 90.000 kr per månad, för att den vårdplan som upprättats ska följas. Planen anger mål för vården, tar upp skolgång, hälsovård, m.m. Med tanke på de rejäla dygnsavgifterna finns det definitivt ingen anledning att därutöver betala bonus till ett HVB för att de sköter sitt jobb!
Däremot borde vi göra avdrag på fakturan från ett HVB vid uppenbara konstaterade brister i vården. Att inte följa vårdplanerna är ju ett brott mot ingångna avtal. Men att betala bonus till de som helt enkelt utför de tjänster vi avtalat om – nej tack!
Anders A. Aronsson (FP)
ordförande i socialnämnden för barn och unga, Uppsala kommun/Debattartikel publicerad i Tidningen Nu nr 37, 15 september 2011/
(För övrigt är det enligt min uppfattning inte aktuellt med bonus till bilverkstäder som utför just de reparationer som man kommit överens om, till det pris man fått uppgift om på förhand.)
Sociala insatsgrupper - gammal god nyhet!
Vi ligger liksom lite före i schemat här i Uppsala. Socialnämnden för barn och unga beslöt om detta redan i december 2010. Planerat i nära samverkan med samarbetsparterna socialtjänsten, skolan och polisen. UNT skrev för övrigt utförligt om detta den 15 december 2010.
Kanske inspirerad av vårt projekt (?) lanserade sedan justitieminister Beatrice Ask i mars 2011 i Svenska Dagbladet satsningen på sociala insatsgrupper - jättebra! Innebär inte minst att vi får än bättre förutsättningar att jobba tillsammans socialtjänst och polisen. Allt i syfte att motverka brottslighet och att bryta upp kriminella gäng.
Konceptet med sociala insatsgrupper kommer från den utredning som Stockholms länspolismästare Carin Götblad lade fram 2010, Kriminella grupperingar - motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15)
Mötesplats Gottsunda – nu i sociala medier!
Mötesplats Gottsunda – nu i sociala medier!
Nu finns inte bara den kulturella, sociala och kommersiella mötesplatsen Gottsunda.
Nu lanseras även en virtuell mötesplats, Mötesplats Gottsunda.
Mötesplats Gottsunda består av tre delar. En blogg där såväl föreningar, organisationer, privatpersoner som kommunen kan skriva inlägg och kommentera saker som rör området. På bloggen finns också ett kalendarium med information om aktiviteter som är öppna för allmänheten. För att stötta utbytet av information mellan Gottsundaborna finns Mötesplats Gottsunda också på Facebook. Utöver detta finns en sida på Uppsala kommuns hemsida där all kommunal information om Gottsunda och Valsätra ska finnas samlad.
- Alla Uppsala kommuns nämnder har i uppdrag att bidra till en positiv utveckling i Gottsunda.
Vi har också en tydlig ambition att stärka möjligheterna till delaktighet och boendeinflytande.
Medborgardialog via olika sociala medier är idag ett naturligt sätt att komplettera direkta
möten. Det ska också bli enklare att ta del av information om alla de positiva saker som redan
händer i området, säger Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och
unga.
Mötesplats Gottsunda är ett initiativ från Uppsala kommun som i första hand riktar sig till alla som bor eller verkar i Gottsunda och Valsätra med omnejd.
- Vi hoppas på dubbel effekt, dels at många fler kommer med synpunkter och förslag om hur vi
utvecklar Gottsunda, dels att fler upptäcker och deltar i det breda föreningsliv som finns och
alla de kulturella och andra arrangemang som ordnas, säger Anders A Aronsson.Bloggen: www.motesplatsgottsunda.se
Facebook: https://www.facebook.com/motesplatsgottsunda
Uppsala Kommun: www.uppsala.se/gottsunda
För mer information
Anders A Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga.
Telefon: 070-377 50 62
Oskar Jalkevik, redaktör Mötesplats Gottsunda
Telefon: 0736-12 05 69
[email protected]
Socialsekreterare - ett pressande och ansvarsfullt yrke
Att som socialtjänstens medarbetare jobba med barn, ungdomar och hela familjer med ofta oerhört komplexa och omfattande problem är mycket pressande. Relationstvister, drogproblem, misshandel, övergrepp....tyvärr överträffar verkligheten dikten alltför ofta. Socialarbetarna gör en viktig samhällsinsats, de ser till att kommunens socialpolitiska ansvar fungerar i praktiken.
Det är därför vi som ansvariga politiker vill ha tydligare klarlagt vilka förändringar som behövs för att förbättra medarbetarnas arbetssituation. Detta parallellt med att vi utvecklar nya typer av åtgärder och behandlingsformer för de barn och ungdomar, och deras familjer, som är i behov av samhällets stöd.
Detta apropå artikeln i Upsala Nya Tidning torsdag 17 mars 2011.
Helkoll på familjehemmen - för barnens bästa!
Idag presenterades Upprättelseutredningens betänkande "Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården". Den särskilda utredaren Kerstin Wigzell och barn- och äldreminister Maria Larsson presenterade vid en direktsänd presskonferens huvuddelarna i betänkandet. Det är flera viktiga åtgärder och regelförändringar som föreslås. De får vi anledning att yttra oss över eftersom betänkandet går på bred remiss. För övrigt kunde man konstatera att kombinationen med en mycket kompetent utredare och en insiktsfull och oerhört engagerad minister är lyckosam. Det är väl sällan man hört så mycket beröm till ett statsråd direkt vid en presskonferens, från framförallt representanterna för organisationer som t ex "Stulen barndom".
För Uppsala kommuns del kan jag konstatera att vi redan givit Socialnämnden för barn och ungas myndighetsenhet i uppdrag att ta fram underlag för en översyn av i princip alla aspekter rörande familjehemmen. Det handlar främst om
- Hur familjehemmen rekryteras och hur vi kan få fram fler familjehem.
- Vilken utbildning som familjehemmen får inför sin uppgift.
- Vilket stöd familjehemmen får fortlöpande.
- De ekonomiska villkoren för familjehemmen.
- Hur uppföljningen sker från socialtjänstens sida med familjehemmen.
- Framförallt - hur sker uppföljningen och kontakterna med de placerade barnen.
- Hur fungerar skolgången för de placerade barnen.
Vi har för Uppsala kommuns vidkommande generellt sett mycket väl fungerande familjehem, med många personer som gör engagerade insatser för barn som ofta har en svår problematik att jobba med. Men vi vill förvissa oss om att alla placerade barn, i alla familjehem och dessutom på alla HVB, får den goda omvårdnad som de har rätt till.
Anders A. Aronsson (FP)
ordförande socialnämnden för barn och unga, Uppsala kommun
Läs mer på:
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Barnets bästa går fortfarande först
Upsala Nya Tidning skriver idag i en stort uppslagen artikel under rubrikerna "Våld, missbruk och smuts var barnens vardag" samt "Ingen åtgärd på fyra år" om barn som farit illa. Det är naturligtvis aldrig acceptabelt att barn far illa.
UNTs redovisning bygger på delar av förvaltningsrättens dom i ärendet, vilket inte ger hela bilden. Men varken jag eller någon annan från socialtjänsten eller nämnden kan gå in och redovisa några detaljer i ett enskilt ärende, vi har att följa sekretesslagstiftningen och hänsynen till den inblandade familjens integritet.
UNTs rubrik ”Ingen åtgärd på fyra år” är helt felaktig. Med "åtgärd" verkar tidningens reporter endast mena omhändertagande enligt LVU/tvångsåtgärder, men socialtjänstens insatser utgår ju till allra största delen från SoL, dvs man är överens med familjen/vårdnadshavarna om vad som behövs. Insatser enligt SoL har gjorts i detta fall.
Om familjen sedan tackar nej ”då familjen säger sig vilja klara situationen på egen hand” eller ”då ingen annan insats önskas av familjen”, då leder det inte direkt till att man går vidare med begäran om LVU. Det görs en ingående prövning (av handläggare, gruppledare och enhetschef) i vad mån situationen är så allvarlig att det är tillräcklig grund för LVU-omhändertagande/tvångsåtgärder. Sådana bedömingar har förstås gjorts även i detta fall. Det kan emellanåt vara frustrerande för socialtjänstens medarbetare att se behov av insatser, men familjen tackar nej och problematiken är ändå inte tillräckligt svår för att räcka för begäran om LVU.
Det aktuella fallet akualiserar, tillsammans med en del andra ärenden, frågan om socialtjänsten har tillräckliga handlingsmöjligheter när det gäller barn som far illa, eller om aktionsramarna skulle behöva vidgas. Men det är inget givet svar på detta, det handlar om svåra avvägningar mellan barnets bästa – föräldraansvaret – rättsäkerhet – integritet. Jag kommer i vart fall att aktualisera problematiken med rikspolitiker/riksdagsledamöter m fl/ som jobbar just med socialpolitik. Till bilden hör även kopplingen med LVM, i det aktuella fallet framgår av UNT att pappan är alkoholmissbrukare. Madeleine Leijonhufvud, professor em i straffrätt, skrev om detta i DN nyligen http://www.dn.se/debatt/bestraffa-supande-foraldrar-som-satter-barns-liv-i-akut-fara-1.1211445
Tilläggas bör att barnen och mamman, där de är nu (sedan tre kvarts år f ö), verkar ha det bra och utvecklas väl, med fortlöpande professionellt stöd.
Barnets bästa går ALLTID först!
I detta fall har det blivit en konflikt mellan olika lagar; diskrimineringslagarna och socialtjänstlagen. För vår del inom socialtjänsten och socialnämnden för barn och unga har barnets bästa alltid högsta prioritet, vi agerar utifrån socialtjänstlagen. I kompletterande föreskrifter från Socialstyrelsen står det bl a "Misstanke om brott mot barn enligt 3, 4 och 6 kapitlen brottsbalken och sådana brott som anges i lagen (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor bör, om det är till barnets bästa, skyndsamt polisanmälas. "
Jag kan tänka mig kritikstormen om man INTE anmält och det sedan visat sig att könsstympning utförts, vilket är ett allvarligt brott i Sverige. "Varför agerade inte socialtjänsten i det här fallet??" är den fråga som naturligtvis ställts av media då. Den frågan vill jag inte attt det ska finnas anledning att ställa!
I det aktuella fallet hade könsstympning lyckligtvis INTE utförts. Men starka misstankar fanns och åklagaren har för sin del sagt att underlaget mer än väl räckte som grund för att inleda förundersökning (vilket är polisens ansvar, inte socialtjänstens). Socialtjänsten kommer även i fortsättningen att följa lagen, dvs anmäla misstankar om brott mot barn. Detta oavsett föräldrarnas etnicitet, religiösa tillhörighet, heteroföräldrar eller samkönade par etc etc. Vi "diskriminerar" och "kränker" föräldrar/vårdnadshavare av alla sorter, utan urskiljning. Barnets bästa står i fokus, inte föräldrarna.
När det nu visar sig att krocken mellan lagar tolkats på det sätt som de olika rättsinstanserna fastställt, då finns det all anledning för lagstiftarna att agera. Var det verkligen lagstiftarnas mening att vi ska undvika att anmäla misstankar om brott mot barn, i de fall där anmälan kan befaras uppfattas som diskriminering? Det är inte rimligt. Barnets bästa står först. FNs Barnkonvention borde införlivas i svensk lagstiftning. Se dess tredje kapitel!
Anders AA
Sju punkter för en stärkt socialpolitik för barn och unga i Uppsala
Sju punkter för en stärkt socialpolitik för barn och unga
Häromveckan invigdes Treklangen i Gottsunda, ett socialt, kulturellt och pedagogiskt centrum. Här inryms många olika verksamheter, det blir en ny viktigt träffpunkt för allt från förskolebarn till pensionärer. Här finns även t ex barnavårdscentral och ungdomsmottagning. Ett bra exempel på den handfasta samverkan som behövs mellan kommunens och landstingets olika delar.
Målet för arbetet kring barn och unga är att alla barn och unga ska ges ett sådant stöd att de i möjligaste mån kan fostras, bo och leva i sin familj och vara kvar i sin förskolegrupp eller skolklass. Barnets bästa är utgångspunkten för alla insatser från socialtjänsten. Föräldrarna har förstås huvudansvaret för sina barn och ska i alla skeden ansvara för och vara delaktiga i överläggningar och beslut som rör deras barn.
Detta är de viktigaste delarna i riktlinjerna för socialtjänstens arbete med barn och ungdomar i behov av samhällets stöd. Nya, tydliga riktlinjer som tagits fram av den nämnd som inrättades i och med att alliansen tog över ledningen av Uppsala kommun. Socialnämnden för barn och unga, SBN, har ett samlat ansvar för såväl myndighetsutövning för barn och ungdomar i åldern 0 – 20 år som för att medverka i samhällsplaneringen med sociala perspektiv. Ansvaret för t ex kommunens arbete med Mötesplats Gottsunda ligger på SBN, i samarbete med ett par andra nämnder.
Samverkan med andra berörda måste fungera väl. Det gjorde det inte tidigare. Men nu finns t ex ett tydligt samverkansavtal med Landstinget, med gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. Nu finns ett samverkansavtal med polisen om gemensamma arbetet med att stärka tryggheten i Gottsunda och andra delar av kommunen.
Den förut skenande kostnadsutvecklingen för placeringar på institutioner har brutits. Här har de erfarna socialsekreterarna gjort ett gott jobb med att fullfölja SBNs nya riktlinjer. Hemmaplanslösningar i första hand, familjehem i andra hand och HVB (hem för vård och boende) i tredje hand. De som har behov av insatser får det, men delvis på annat sätt än tidigare.
Sju viktiga utvecklingspunkter
Men det finns en hel del kvar att utveckla och förbättra!
För det första tidig upptäckt. Ju tidigare man identifierar problem som kräver socialtjänstens insatser, desto större möjlighet att kunna stötta på ett enkelt och effektivt sätt.
För det andra förnyade vårdformer och behandling, byggd på vetenskapligt beprövade metoder.
För det tredje ett ökat fokus på förebyggande insatser, t ex stadsdelsutveckling med tydliga sociala perspektiv. Men kommunala insatser räcker inte.
Det krävs för det fjärde en stärkt samverkan med organisationer, näringsliv och enskilda för att utveckla ett gemensamt ansvarstagande för social utveckling och förebyggande insatser.
För det femte en ökad delaktighet i stadsdelsutvecklingen, t ex genom medborgardialoger i flera nya former.
För det sjätte ska planerna för Sävja kulturcentrum genomföras.
För det sjunde ska Uppsala kommuns barn- och ungdomspolitiska program få genomslag, leda till åtgärder och följas upp.
Allianspartierna har ett samlat program för socialpolitiken för barn och unga i Uppsala. Vi vill fortsätta att ta ansvaret för att de barn och unga som behöver stöd får det med barnets/den unges bästa i fokus. Vi vill fortsätta att ta ansvaret för en aktiv stadsdelsförnyelse med sociala perspektiv, för ett tryggare Uppsala inte bara för barn och unga, utan för alla åldrar.
Anders A. Aronsson (FP); Torsten Tornberg (M), Berit Danielsson (C), Leif Boström (KD), för allianspartierna i socialnämnden för barn och unga
/Anders A. Aronsson (FP) är ordförande i SBN, de tre övriga är ordförande i ett av de individutskott för myndighetsutövning som finns inom SBN/
För frågor och synpunkter, kontakta Anders A. Aronsson, 070-377 5062, eller via e-post [email protected]
Folkpartiet Uppsala om HBTQ
- Jämställdhet
- Barnperspektivet
- HBTQ
H B T Q
I vårt liberala Uppsala har alla rätten att leva sitt eget liv utifrån sina egna förutsättningar och drömmar. Ett hinder för människors möjligheter att leva och verka är flera av de normer som finns överallt. Uppsala ska vara en öppen och fördomsfri stad. (HBTQ = homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner, i texten förkortat till HBT)
I förskolan och skolan läggs grunden för attityder senare i livet. Barn från regnbågsfamiljer måste mötas med samma respekt som andra barn. Att förskolan och skolans personal är medvetna om att alla föräldrapar inte består av en mamma och en pappa måste vara en självklarhet. Ofta förutsätts alla vara heterosexuella, och de som inte är det känner sig exkluderade. Att inte följa normen är alltid svårt och man riskerar att drabbas av mobbing. Det är viktigt att HBT-ungdomar ska känna att de inte är onormala eller mindre värda. Skolan måste bli bättre på att aktivt bryta ner skadliga normer och agera mot mobbing och utsatthet.
Vi anser att man från vaggan till äldreboendet ska få vara sig själv. Kommunens personal ska ha tillräckliga HBT-kunskaper för att alla ska få ett korrekt bemötande. HBT-personer kan drabbas av hatbrott och relationsvåld. Kommunen måste inkludera ett HBT-perspektiv i sitt arbete mot att förhindra hatbrott och se till att det finns särskilt stöd och skydd för HBT-ungdomar som drabbas. Också arbetet mot våld i nära relationer måste innehålla ett HBT-perspektiv. En kvinna kan bli misshandlad av sin flickvän och en man av sin pojkvän. Även personal som möter invandrare genom SFI eller kommunens introduktion ska ha kunskaper om HBT. Det handlar inte om att tolerera det ”onormala”, utan rätten för alla att få vara sig själva. /HBTQ – Homo, bi, trans och queer/
Folkpartiet Liberalerna i Uppsala vill därför:
- HBT-certifiera stadens vård- och omsorgsverksamheter. HBT-kompetens ska vara ett krav vid upphandling av äldreomsorg.
- Mångfaldsplanen ska innehålla tydliga aktiva åtgärder för att öka likabehandling och motverka diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.
- Varje skolas likabehandlingsplan ska innehålla strategier för likabehandling av HBT-personer.
- Alkohol- och drogvaneundersökningen/hälsoundersökningen ska innehålla frågor om HBT, för att öka kunskaperna om HBT och ohälsa.
- Uppsala kommuns informationsmaterial bör utformas på ett sätt som är neutralt inför olika samlevnadsformer.
- Allmänna bibliotek och skolbibliotek ska erbjuda litteratur och tidskrifter om HBT-frågor.
- Krav ställs på föreningar och studieförbund som får stöd från Uppsala kommun att de åtar sig att aktivt arbeta för alla människors lika värde och motarbeta diskriminering.
Folkpartiet Uppsala om BARNPERSPEKTIVET
- Jämställdhet
- Barnperspektivet
- HBTQ
Barnkonventionen – ett åtagande som förpliktigar
FN:s konvention om barnets rättigheter fyllde 20 år hösten 2009. Alla länder som har skrivit under Barnkonventionen är skyldiga att följa den genom att stärka barns och ungdomars ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Barn ska behandlas med respekt, ha rätt att komma till tals och barns bästa ska alltid komma i första rummet när man fattar beslut som berör barn. Även om vi kommit långt i Sverige återstår mycket att göra för att stärka barns rättigheter. I Uppsala finns kommunens Barn- och ungdomspolitiska program som ställer krav på hela den kommunala organisationen om att fullfölja Barnkonventionen.
Skolinspektionens granskning av kvalitén i arbetet med trakasserier och kränkande behandling vid ett antal grundskolor i landet har visat på stora brister. Det är inte acceptabelt. Alla elever ska kunna trivas och känna sig trygga på sina skolor, en självklar förutsättning om barn ska kunna lära sig något.
Folkpartiet Liberalerna i Uppsala vill därför att:
· Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och ungdomar i Uppsala kommun
· Alla barn och ungdomar i Uppsala kommun ska känna delaktighet och ha inflytande i frågor som rör dem.
· Alla barn och ungdomar i Uppsala kommun ska känna trygghet och ha tillgång till olika typer av verksamheter och aktiviteter.