Fler bostäder för utslussning av ensamkommande ungdomar

Det blir fler platser i utslussningslägenheter för ensamkommande ungdomar i Uppsala. Det beslutet förväntas socialnämnden för barn och unga (SBN) ta vid sitt sammanträde onsdag 9 juni. Totalt kommer man då upp i 90 platser fördelade på olika boenden i kommunen.

Uppsala kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn och ungdomar. I dagsläget har man 62 platser, de flesta är på gemensamma boenden, HVB. Det finns behov av utökning av platser i lägenheter för de äldre ungdomarna, på väg ut i eget boende.

En utökning med 28 lägenheter skall inrymmas på Kronåsen och i Löten. De 17 platserna i Löten öppnar i början av juli och de 11 lägenheterna på Kronåsen förväntas stå klara vid årsskiftet.

– Det är svårt att få tag på lägenheter i kommunen, men socialnämnden för barn och unga (SBN) har ändå lyckats teckna avtal med fastighetsägare för att ge dessa ungdomar möjlighet att få en egen lägenhet. Jag tycker det är oerhört viktigt att ge ensamkommande ungdomar mellan 18-21 år möjlighet att kunna integreras i samhället. Så förklarar Anders A. Aronsson (FP) ordförande i SBN det förväntade beslutet under onsdagen.

Tågordningen för nyanlända barn och ungdomar är först ett asylboende i väntan på uppehållstillstånd. Därefter kommer ett hemliknande boende innan man får möjlighet att flytta till ett utslussningsboende innan man kan få en egen lägenhet.

För mer information
Anders A. Aronsson (FP) ordf. Socialnämnden för barn och unga (SBN), tel. 0703-77 50 62
Susanne Platerud, uppdragsstrateg, tel. 018-727 23 68

Uppmärksammades bl a av TV 4 Uppland
måndag 7 juni och tisdag 8 juni