Danssteg ska ge pojkar bättre självbild

Små steg ska ge pojkar bättre självbild. Genom införande av ett mentorskap ska specialutbildade skådespelare/dansare hjälpa pojkar mellan 15-18 år att tro mer på sig själva. Det är i korthet syftet med ett projekt som Gottsunda Dans & Teater (GDT) ska starta i Uppsala. Projektet är treårigt och finansieras till största delen av Allmänna arvsfonden. Men också socialnämnden för barn och unga (SBN) bidrar med några hundra tusen kronor.

 

Mentorer från Gottsunda Dans & Teater (GDT) ska hjälpa unga pojkar mellan 15-18 år till en bättre självbild. Genom att på frivillig väg rekrytera ungdomar som sedan får en möjlighet att lyckas med en uppgift ska ett tidigare destruktivt beteende kunna brytas. De unga killarna får var sin personliga mentor, en manlig dansare eller skådespelare. De erbjuds också delaktighet i konstnärliga processer på olika sätt inom teatern samt en möjlighet att se föreställningar och träffa artister.

 

Ordföranden i SBN, Anders A. Aronsson (FP) säger att nämnden vill pröva okonventionella metoder, som har en klar koppling till kulturen och konstnärliga uttrycksmedel:

– Vi tycker det är ett mycket spännande projekt, där skådespelare och dansare engagerar sig för att stärka självkänslan och utveckla konstnärliga uttrycksmedel hos unga killar. Syftet är mycket gott och vi tror att deltagarna ska få en starkare självbild och få en rejält bättre chans att lyckas framöver. Genom kommunens ekonomiska insats så kommer en fem gånger större summa att falla ut från Allmänna Arvsfonden till projektet.

Anslaget från Allmänna Arvsfonden möjliggör även en viss förstärkning av verksamheten för Gottsunda Dans & Teater.

Allmänna arvsfonden är huvudfinansiär och bidrar med 1,5 miljoner kronor. Dessutom går Uppsala kommuns fastighets AB, UKFAB, in med 100 000 kronor. Kravet från Allmänna arvsfonden var dock att inga medel skulle betalas ut om inte kommunen bidrog med minst 200 000 kronor (totalt för hela projektperioden 2010 - 2012), vilket socialnämnden för barn och unga beslutade under sitt sammanträde onsdag 25 augusti.


För mer information

Anders A. Aronsson (FP) ordf. i SBN, tel. 0703-77 50 62

Hilde Klasson, samordnare, tel. 018-727 85 98


Kommentarer
Postat av: Marie Karlström

Bra Anders, bra SBN! :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback