Folkpartiet Uppsala om BARNPERSPEKTIVET

I avvaktan på att Folkpartiet Liberalerna Uppsala Kommunförenings HELA kommunpolitiska program, Liberalt perspektiv Uppsala 2010 - 2014, finns tillgängligt via FP Uppsalas hemsida, så kan man läsa avsnittet om barnperspektivet här nedan. Programmet har utöver olika politiska ämnesområden tre teman som gäller alla politikområden, sådant som ska genomsyra rakt över:
  • Jämställdhet
  • Barnperspektivet
  • HBTQ

 

Barnkonventionen – ett åtagande som förpliktigar

FN:s konvention om barnets rättigheter fyllde 20 år hösten 2009. Alla länder som har skrivit under Barnkonventionen är skyldiga att följa den genom att stärka barns och ungdomars ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Barn ska behandlas med respekt, ha rätt att komma till tals och barns bästa ska alltid komma i första rummet när man fattar beslut som berör barn. Även om vi kommit långt i Sverige återstår mycket att göra för att stärka barns rättigheter. I Uppsala finns kommunens Barn- och ungdomspolitiska program som ställer krav på hela den kommunala organisationen om att fullfölja Barnkonventionen.


Skolinspektionens granskning av kvalitén i arbetet med trakasserier och kränkande behandling vid ett antal grundskolor i landet har visat på stora brister. Det är inte acceptabelt. Alla elever ska kunna trivas och känna sig trygga på sina skolor, en självklar förutsättning om barn ska kunna lära sig något.

 

Folkpartiet Liberalerna i Uppsala vill därför att:

·         Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och ungdomar i Uppsala kommun

·         Alla barn och ungdomar i Uppsala kommun ska känna delaktighet och ha inflytande i frågor som rör dem.

·         Alla barn och ungdomar i Uppsala kommun ska känna trygghet och ha tillgång till olika typer av verksamheter och aktiviteter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback