Desperation i opposition?!

Det är tur att vi i alliansen tar ansvar och ger politiska riktlinjer för all verksamhet som socialnämnden för barn och unga i Uppsala har ansvar för. Vid veckans möte med nämnden yrkade den rödgröna oppositionen avslag på den uppdragsplan inför 2011 som hela nämnden gemensamt diskuterat uppläggningen av flera gånger sedan april.

Nu, i sista sekunden, hade man kommit på att det inte gick för sig att vara ense om uppdragsplanen.

Nu, i sista sekunden, kom det invändningar mot formuleringar och inriktningar som var helt OK förra året, när vi i enighet fattade beslut om motsvarande plan.

Nu skulle det saknats riktlinjer inför 2011 om oppositionens avslag vunnit. De la nämligen inte fram något eget förslag.

Nu röstade de rödgröna, som ett exempel, emot ett av målen i uppdragsplanen om  ”stärkt samverkan med organisationer, näringsliv och enskilda för att utveckla ett gemensamt ansvarstagande för social utveckling och förebyggande insatser” . Det står alliansen för i Uppsala, men tydligen inte oppositionen.

 

Anders A. Aronsson (FP)

ordförande i socialnämnden för barn och unga


Danssteg ska ge pojkar bättre självbild

Små steg ska ge pojkar bättre självbild. Genom införande av ett mentorskap ska specialutbildade skådespelare/dansare hjälpa pojkar mellan 15-18 år att tro mer på sig själva. Det är i korthet syftet med ett projekt som Gottsunda Dans & Teater (GDT) ska starta i Uppsala. Projektet är treårigt och finansieras till största delen av Allmänna arvsfonden. Men också socialnämnden för barn och unga (SBN) bidrar med några hundra tusen kronor.

 

Mentorer från Gottsunda Dans & Teater (GDT) ska hjälpa unga pojkar mellan 15-18 år till en bättre självbild. Genom att på frivillig väg rekrytera ungdomar som sedan får en möjlighet att lyckas med en uppgift ska ett tidigare destruktivt beteende kunna brytas. De unga killarna får var sin personliga mentor, en manlig dansare eller skådespelare. De erbjuds också delaktighet i konstnärliga processer på olika sätt inom teatern samt en möjlighet att se föreställningar och träffa artister.

 

Ordföranden i SBN, Anders A. Aronsson (FP) säger att nämnden vill pröva okonventionella metoder, som har en klar koppling till kulturen och konstnärliga uttrycksmedel:

– Vi tycker det är ett mycket spännande projekt, där skådespelare och dansare engagerar sig för att stärka självkänslan och utveckla konstnärliga uttrycksmedel hos unga killar. Syftet är mycket gott och vi tror att deltagarna ska få en starkare självbild och få en rejält bättre chans att lyckas framöver. Genom kommunens ekonomiska insats så kommer en fem gånger större summa att falla ut från Allmänna Arvsfonden till projektet.

Anslaget från Allmänna Arvsfonden möjliggör även en viss förstärkning av verksamheten för Gottsunda Dans & Teater.

Allmänna arvsfonden är huvudfinansiär och bidrar med 1,5 miljoner kronor. Dessutom går Uppsala kommuns fastighets AB, UKFAB, in med 100 000 kronor. Kravet från Allmänna arvsfonden var dock att inga medel skulle betalas ut om inte kommunen bidrog med minst 200 000 kronor (totalt för hela projektperioden 2010 - 2012), vilket socialnämnden för barn och unga beslutade under sitt sammanträde onsdag 25 augusti.


För mer information

Anders A. Aronsson (FP) ordf. i SBN, tel. 0703-77 50 62

Hilde Klasson, samordnare, tel. 018-727 85 98


Full fart vid Alnäs!



Att en solig förmiddag komma ut till KFUK-KFUMs förnämliga anläggning Alnäs invid Ekolns strand intill Sunnersta, det var en fin upplevelse. Annelie Jansson, verksamhetschef för Uppsala KFUK-KFUM, guidade entusiastiskt runt på det välskötta området. Detta medan det kryllade av aktiviteter för de ca 350 barn i åldrarna 7 - 15 år som är på dagläger just denna vecka. Segling, studsmatta, basket, cirkusskola, widsurfing, friklättring... och flera andra varianter pågick för fullt. Varje grupp med ett par stycken välutbildade ledare.
KFUK-KFUM Uppsalas hemsida ger mer info.


Två seglingsledare och Annelie Jansson, verksamhetschef KFUK-KFUM Uppsala

Det som slog mig speciellt, det var den frimodighet och arbetsglädje som de olika ledarna utstrålade; de äldre ungdomar som t ex leder seglingskursen eller cirkusen, kökspersonalen; lägerchefer och den erfarne vaktmästaren. De verkade verkligen trivas med sina uppgifter, vilket förstås smittar av sig och påverkar de deltagande barnen och ungdomarna på ett posivt sätt.

En verksamhet som denna kräver mycket planering, organisation och administration. Mycket av ideell kraft och engagemang, som dock ger mycket tillbaka.

Att sommaren varit så varm att det blivit någon slags algblomning i vattnet kan förstås inte KFUK-KFUM Uppsala göra något åt. Det såg lite läbbigt ut både vid Alnäs bryggor och vid närliggande badplatsen Lyssnaängen.