Helkoll på familjehemmen - för barnens bästa!

Idag presenterades Upprättelseutredningens betänkande "Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården". Den särskilda utredaren Kerstin Wigzell och barn- och äldreminister Maria Larsson presenterade vid en direktsänd presskonferens huvuddelarna i betänkandet. Det är flera viktiga åtgärder och regelförändringar som föreslås. De får vi anledning att yttra oss över eftersom betänkandet går på bred remiss. För övrigt kunde man konstatera att kombinationen med en mycket kompetent utredare och en insiktsfull och oerhört engagerad minister är lyckosam. Det är väl sällan man hört så mycket beröm till ett statsråd direkt vid en presskonferens, från framförallt representanterna för organisationer som t ex "Stulen barndom".

 

För Uppsala kommuns del kan jag konstatera att vi redan givit Socialnämnden för barn och ungas myndighetsenhet i uppdrag att ta fram underlag för en översyn av i princip alla aspekter rörande familjehemmen. Det handlar främst om

  • Hur familjehemmen rekryteras och hur vi kan få fram fler familjehem.
  • Vilken utbildning som familjehemmen får inför sin uppgift.
  • Vilket stöd familjehemmen får fortlöpande.
  • De ekonomiska villkoren för familjehemmen.
  • Hur uppföljningen sker från socialtjänstens sida med familjehemmen.
  • Framförallt - hur sker uppföljningen och kontakterna med de placerade barnen.
  • Hur fungerar skolgången för de placerade barnen.

 

Vi har för Uppsala kommuns vidkommande generellt sett mycket väl fungerande familjehem, med många personer som gör engagerade insatser för barn som ofta har en svår problematik att jobba med. Men vi vill förvissa oss om att alla placerade barn, i alla familjehem och dessutom på alla HVB, får den goda omvårdnad som de har rätt till.


Anders A. Aronsson (FP)
ordförande socialnämnden för barn och unga, Uppsala kommun

Läs mer på:
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter

Kommentarer
Postat av: Eva Berglunde

Kommentar på bloggen



MVH



- Eva


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback