Kraftsamling mot Sverigedemokraterna

Jag röstar inte på Sverigedemokraterna - läs mer på www.sverigedemokraterna.de
Nu kraftsamlar vi mot Sverigedemokraterna på nätet. Var med och hjälp till du också! Varför www.sverigedemokraterna.de?
Sverigedemokraterna siktar på att komma in i riksdagen i höstens riksdagsval. De storsatsar på sociala medier för att uppnå detta. Därför bör alla som inte stödjer Sverigedemokraterna bli bättre på att debattera med Sverigedemokraterna på nätet.
Syftet med sajten är inte att begränsa Sverigedemokraternas yttrandefrihet utan snarare att mana alla demokrater att bemöta Sverigedemokraternas argument sakligt i sociala medier. Denna sajt tar starkt avstånd från censur och hot mot politiska motståndare.
Klicka på den färgglada knappen så kommer du till hemsidan för www.sverigedemokraterna.de

Förskolan borde INTE vara en mansfri bastion

"..fler män inom förskolan och skolan verkligen behövs." Det är ett citat från Nyamko Sabunis artikel i Expressen idag 26 mars. Hon bemöter en debattör som tydligen anser att alla män är odugliga när det gäller att ta hand om barn. Måhända är det samma debattör som för tolv, femton år sedan luftade kravet på att män borde förbjudas arbeta inom förskolan. Lika tokigt då som nu!

Redan just för mer än femton år sedan, när sönerna var på Närdaghemmet, Uppsalas äldsta föräldradrivna förskola, var det debatt om män i förskolan och några krävde just att män borde förbjudas arbeta inom förskolan. Det är ett av de mest korkade förslag som framförts. På just Närdaghemmet var det två killar av fem totalt i personalen. Alla fem, både kvinnorna och männen, mycket uppskattade av såväl barn som föräldrar. Vi var lyckligt lottade på Närdaghemmet.
Jag skrev en insändare då i Upsala Nya Tidning om att det egentliga problemet är snarare att det är för FÅ män i förskolan. Fick många positiva reaktioner.
Tyvärr har det inte blivit bättre sedan dess. Jag har inte exakta uppgifter, men andelen män bland personalen i förskolorna är kring 5 procent. Är det rimligt?? Det tycker i vart fall inte jag.

Ett led i jämställdhetsarbetet - in med fler män i förskolan! Hur ser jämställdhetsplanerna för kommunala förskolor ut? De borde kanske effektiviseras? Förmodligen gör en hel del redan, men inte tillräckligt verkar det som.


Gottsundadagarna - musik, mat, torghandel & mycket mera

Stadsdelsfestivaler är av tämligen olika karaktär. Beror förstås på tradition och på orken hos de lokala arrangörerna.

 

Gottsundadagarna har en förhållandevis lång historia och sträcker sig sedan några år över två dagar. Stort musikprogram, torghandel, föreningar presenterar sig, tivoli för barnen m.m.

 

Deltog måndag kväll i startmöte för planering av 2010 års Gottsundadagarna, i år 11 - 12 juni. Det är inspirerande med all den ideella kraft som kommer till uttryck i hela arbetet med planering och genomförande av en sådan manifestation. Här samverkar de som bor i området, föreningsliv, företagare och kommun/lokala myndigheter för Gottsundas bästa på ett handgripligt sätt.

 

Det är Studiefrämjandet som håller samman det hela, men på mötet 22 mars fanns folk även från Uppsala Föreningsråd, Uppsala Kommun, Palestinska Folkets Förening, Gottsunda Dans & Teater, Nattvandrarna, Arbetsförmedlingen, Gottsunda Factory m fl.

 

Dagarna har en egen hemsida, som dock än så länge presenterar 2009 års program.

 

Boka in 11 – 12 juni 2010 för besök i Gottsunda, upplev kulturen, mångfalden, torghandel, matupplevelser och mycket musik!

 





"Goddag - yxskaft"



Hamnade en stund framför TVn och såg debattprogrammet 18 mars med den geniala rubriken "Debatt". Diskussion om att Riksdagen sa ja till en flerpartimotion som innehåller krav på att Sverige ska erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker.

Folkmord är avskyvärda oavsett var och när, men jag kan inte förstå varför Sveriges Riksdag ska börja med historebeskrivningar. De motiv som framförts för detta är inte övertygande. En ung kvinna ställde frågan till Carina Hägg, riksdagsledamot för (S) om VARFÖR Riksdagen ska fatta beslut om detta. Svaret blev att det varit ett starkt politiskt tryck i Riksdagen om detta. Snacka om svar av typ "goddag yxskaft"!
Om nån av läsarna ifrågasätter mitt engagemang för internationell solidaritet och mot folkmord så rekommenderas du läsa mitt inlägg från häromdagen om Halabja. Eller botanisera vidare bland äldre inlägg. Men politisering av historieskrivningen tycker jag inte det finns motiv för.

Apropå bloggrubriken om
yxskaft

Leif Sanner - en liberal kämpe!

Folkpartiet Liberalerna i Uppsala har sorg. Vår vän och synnerligen aktive medlem, kommunalrådet Leif Sanner, avled onsdagen den 17 mars 2010 efter en längre tids sjukdom. Leif blev 72 år.

 

I och med hans bortgång förlorar Folkpartiet och Uppsala kommun en av sina mest erfarna och kunniga politiker. Leif var engagerad in i det sista, med framtidsinriktade samtal om översiktsplanen, om miljöfrågor, om regionplanefrågor, om trafikutveckling och mycket annat. Han var alltid väl påläst och pådrivande. Han satte sig in i väsentliga detaljer och hade en förmåga att finna just de viktiga detaljer som är avgörande för helheten.

Men Leif gjorde även stora insatser i det lokala partiarbetet. Det handlade om allt från ledarskap i lokala föreningar till handgripligt valarbetande. Han var vid sin bortgång kassör i lokalföreningen Uppsala Fyris.

 

Hans gärning för Folkpartiet och kommunen sträcker sig över fyrtio år. Han var kommunalråd, ledamot i kommunstyrelsen och företrädde Folkpartiet i en rad andra sammanhang. Han hedrades häromåret av Folkpartiets partistyrelse med Karl Staaff-medaljen för förtjänstfull gärning.

 

Men än viktigare är att vi är många som förlorat en god och trogen vän. Vi minns den glade Leif, han som organiserade de glada festerna, den gode sångaren som anförde sången, som var flitig på dansgolvet, som spred god stämning.

 

Våra tankar går nu främst till Leifs närmast anhöriga, vi delar deras sorg.

 

Anders A. Aronsson
ordförande Folkpartiet Liberalerna Uppsala Kommunförening


Vi glömmer inte Halabja

Om man ska åka från Suelymania i Kuridiska regionen i Irak och vidare söderut mot t ex Derbendikhan och sedan Khanaqin, då passerar man strax intill staden Halabja. Staden vars namn för evigt etsat sig in i minnet, kopplat till ofattbar grymhet och tragedi.

Under kriget mellan Iran och Irak intogs staden av iranska styrkor den 15 mars 1988. Följande dag, den 16 mars 1988, svarade Iraks dåvarande president Saddam Hussein med att bomba Halabja med kemiska vapen, troligtvis  nerv- och senapsgas. Anfallet leddes av Ali Hassan al-Majid, mer känd som ”Kemiske Ali”, kusin till Saddam Hussein. Som mest 7 000 människor kan ha omkommit i gasattacken, av vilka många var kvinnor och barn. Utöver dessa skadades många tusen människor svårt, fortfarande lever många med svåra handikapp och skador från den dagen .

Det är svårt att se foton och filmer från Halabja från den 17 mars 1988. Svårt för att det är så fruktansvärt, man önskar att det är en katastroffilm så att man visste att det var sminkade statister man ser. Men det är brutalt, rakt på, på riktigt. Män, kvinnor, äldre, unga, barn, husdjur… döda, förvridna av skador eller direkt dödade av giftgasen.

Men se en kort film från Halabja

Varje år hålls minnesstunder för att hedra de döda, påminna om galna diktatorers grymheter och framförallt för att samla kraft för att stärka en fortsatt demokratiska utveckling. En välförankrad och stark demokrati är den bästa garanten för att det hemska inte ska upprepas.

Tack till Samarbetskommittén för kurdiska föreningar i Uppsala för den fina minnesstund som hölls i Gränbyskolan, Uppsala. Representanter för alla riksdagspartier höll korta tal, inramat av fina tal av programledaren.

 

För övrigt kan noteras att numera svenska sångaren Darin Zanyar kommer från Halabja. Han har tillägnat sången "Homeless" åt offren för gasattacken.

 

Några foton från områdena nära Halabja

Berg på gränsen mellan Irak och Iran

Bergskedja på gränsen mellan Irak och Iran. Foto: AAA

Jordbruksmark nära Derbendikhan, Irak

Jordbruksområde nära Derbendikhan. Foto: AAA

 

Vid en by nära Derbendikhan, Irak

Vid en by nära Derbendikhan och Halabja. Foto: AAA

 

Vid oljekälla i Khanaqin, Irak

Vid oljekällor i Khanaqin.


Demokratin befäster sin ställning i Irak

Rapporterna från parlamentsvalet i Irak är positiva. Tyvärr ett antal attentat och bombdåd, men många ville vara med och rösta. Valdeltagandet beräknas till ca 60 procent. Dock mycket högre i de kurdiska områdena i norr. Enligt kurdiska tidningsuppgifter var andelen röstande 90% i Suleymania, 80% i Kirkuk, 95% i Diyala, 80% i Duhok och 80% i Erbil. Även om det är en ung demokrati fortfarande så känns den hyfsat väl etablerad. Hoppas det inte blir några bakslag när nu kohandeln och kompromissandet för attt få ihop en styrande koalition kommer igång.

 

I kurdiska regionen i norra Irak är det inte alls som i Baghdad. Även om oroligheter kan förekomma så känns det tämligen lugnt och tryggt att vandra på gatorna i t ex Erbil. Det satsas på ny- och ombyggnader, många tunga investeringar av såväl inhemska som utländska intressenter. Inte minst från Turkiet.

Ett hinder för utveckling och vettiga affärer är tyvärr den utbredda korruptionen. Där behövs många åtgärder för att få till ett bättre läge.

 

Borgen i Erbil, huvudstad i Kurdiska regionen, Irak

Här sträcker sig historien långt bakåt, sjätte århundradet före Kristus minst. Erbil kallas på kurdiska för Hewler, men namnet Erbil finner man i sumeriska skrifter från tiden 2000 f kr.

Det finns fortfarande bostäder uppe i borgen!

Foto: Anders A. Aronsson

 


Gottsunda Factory på G

Ägnade en stor del av dagen åt Gottsunda, främst Gottsunda Factory. Deltog på förmiddagen i ett inspirations- och utbildningspass för ett tjugofemtal arbetssökande, ett av veckans två gemensamma teoripass för gruppen. Idag var det företagaren Stefan Hanna gav tips och förslag om arbetssökning utifrån sin roll som arbetsgivare. Hans huvudteser var att vara väl förberedd och att våga sälja sig själv. En förutsättning för det senare är att man funderat över främst sina starka sidor, vågar lyfta fram det man är bra på. Inte alltid så lätt, särskilt om man som flera av deltagarna i gruppen varit utan arbete under en lång period. Men Gottsunda Factorys uppläggning är att bygga upp självkänslan, medvetenheten om egna starka sidor och därigenom modet att våga ta egna kontakter med arbetsgivare, börja bygga relationer som kan leda vidare.

Jag hoppade in i programmet med en liten komplettering och stöd till Stefans resonemang, utifrån mina tidigare erfarenheter som personaldirektör i en större koncern.

Aram Afsahi i inspirationstagen

Aram Afsahi höll sedan i en genomgång om jobbsökargruppens kommande program, berättade bl a om några jobbmässor som ordnas nu i mars. Då gives möjlighet att vid ett och samma tillfälle träffa många olika arbetsgivare med rekryteringsbehov.

Gottsunda Factory visar glädjande goda resultat hittills. Många eldsjälar som bidrar till det! Det ska bli intressant att ta del av den utvärdering som forskaren Leif Drambo fortlöpande gör. En delrapport är i faggorna.

Läs mer om Gottsunda Factory på deras hemsida. Den är i och för sig främst riktad till arbetsgivare, men under ”Vad vi gör” och sedan fliken ”Vår process” kan man läsa mer om metodiken.

 

I övrigt hade jag en del andra intressanta kontakter och samtal, mer om det vid annat tillfälle.

 

 


Hade vi fler dörrar att öppna skulle vi ta emot fler!

UNT, Upsala Nya Tidning, skriver idag 4 mars Svårt få plats med flyktingbarnen om ökande tillströmningen av ensamkommande barn från främst krigshärjade länder. Migrationsverkets beräkning är ca 60 nya per vecka! Sammantaget för 2010 kanske 3 000, mot 2 250 under 2009.

Det behövs fler platser. Jag skulle gärna se att vi tog emot fler, om vi hade lokaler, dvs boenden och lägenheter, i tillräcklig utsträckning. Bostäder är en trång sektor i Uppsala. Det ska naturligtvis även vara kompetent personal, så som vi har vid redan befintliga boenden. De utvärderingar som Socialnämnden för barn och unga gjort visar att ungdomarna vid de boenden vi har i Uppsala trivs bra och känner sig väl bemötta. För det yngre barn/ungdomar som kommer försöker vi finna familjehem i första hand.

Redan nu är Uppsala en av de kommuner i landet som tar emot flest, vi har 62 kontrakterade platser. Det är bara Stockholm som tar emot fler, de har 81 platser.
34 nya barn togs emot under 2009. Men alla platser var förstås fyllda, övriga kom tidigare år. Ungdomarna BOR ju här nu, under varierande tidsperioder, på de boenden som kommunen kontrakterat. De ska snabbast möjligt in i skolgång, lära sig svenska, komma in i svenska samhället och tränas i att sköta sitt eget hushåll. Många av dem är aktiva i olika idrottsföreningar, vilket är ett bra sätt att komma i kontakt med andra ungdomar.
För att underlätta för ungdomarna att komma in i det svenska samhället skulle det vara bra om vi kunde få till ett system med något slags kontakt/fadderfamiljer. Familjer som då och då öppnar sitt hem för en eller ett par av ungdomarna. Formerna för detta skulle behöva kollas närmare. Ett sådant arrangemang skulle vara ett komplement till ungdomarnas ordinarie boende och till gode man (särskild stödperson för ekonomisk/juridiska frågor, tillsatt av Överförmyndarnämnden).

F ö kan man notera att antalet platser vid mandatperiodens början 2007 var 8.

Snabb reaktion ger färre återfall!

Deltog under eftermiddagen tisdag 2 mars i ett seminarium i Folkpartiets regi i Riksdagshuset om förebyggande och uppföljning av ungdomskriminalitet. FPs rättspolitiske talesperson Johan Person höll med ackuratess i sammankomsten.

Eva Waltre, BRIS, gav några gripande exempel på samtal från hjälpsökande ungdomar. Många ringer och vill ha hjälp att ta sig ur en kriminalitet som de känner att de fastnat i. Eva Waltre skickade med några rekommendationer/slutsatse
r från sitt perspektiv:
* skolans viktiga roll för tidig upptäckt
* acceptera ingen skolk
* kan föräldrarna verkligen i alla lägen se till barnens bästa?

Polisens samarbete med Maria Ungdom och socialtjänsten berättade polisen Jonas Wendel och socialsekreterare Lovisa Jonsson om. Polisens Ungdomssektion inom Narkotikaenheten har med sig socialsekreterare i spanbilen, så att insatserna för unga (särskilt de under 15 år) kan påbörjas direkt när ingripanden sker.

Samarbetet mellan socialtjänsten och polisen i Skärholmen var ett annat bra exempel på vad goda samarbetsformer kan betyda för snabbhet i reaktionerna. Jan Jönsson, ordförande (FP) i stadsdelsnämnden, berättade 24-timmarsgarantin, att ungdomar (förstagångsförbrytare under 15 år) som begått brott inom 24 timmar från polisens anmälan till socialtjänsten ska ha kontaktats av socialtjänsten och kallats till samtal. Motivationen för uppföljande samtal är som störst direkt efter polisingirpandet. Av de som kallades till samtal under 2009, 112 ungdomar och deras föräldrar/vårdnadshavare, så kom 103. Detta till samtal som faktiskt är frivilliga. Av dessa har enbart 2 återfallit i brott!
Annette Pettersson, Brottsförebyggande Rådet i Skärholmen, och Lena Svensson, chef för Socialförvaltningens Ungdomsenhet i Skärholmen, kompletterade bilden av ett samarbete socialtjänst och polis som verkar fungera mycket bra.

Ett kort och innehållsrikt seminarium som gav inspiration till frågor att ställa på hemmaplan och idéer att utveckla i Uppsala-perspektiv.
Men det aktualiserade även ett antal områden där riksdagspolitikerna kan behöva tänka till om gällande lagstiftning, t ex i vad mån det verkligen är barnperspektivet som är styrande fullt ut i Socialtjänstlagen m fl relevanta lagar och förordningar. Är det starka föräldraansvar som framgår av Föräldrabalken FÖR starkt? Var drar man gränserna mellan ambitionen om social omsorg med ansvarstagande för barnens bästa respektive familjens integritet och rättssäkerheten? Svaren är inte givna.

Folkpartiets synpunkter på trygghet och brottsbekämpning:
http://folkpartiet.se/FPTemplates/ImportantArea____20464.aspx