Medborgardialog - riktigt upplivande!

"Man borde ändra åldersgränserna på fritidsgården här i Sävjaskolan!"
"Det behövs ett staket vid basketplanen så att inte folk parkerar på planen, man kan ju inte spela då!"
"Varför är vägen mellan Sävja norra och Sävja södra avstängd mitt i, jättelångt att åka runt juh."
"Skogarna här är så täta, det känns otryggt. Kan ni inte röja bort lite sly så att det blir öppnare?"
"Fixa gamla Konsum-lokalen så man ka ha café, jym, filmvisning å sånt där!"
"Det finns ingen riktigt bra, stor lekplats här i Sävja, fastän det bor så många barn här."



Det var några av idéerna och förslagen som fördes fram vid den medborgardialog som hölls i Sävja onsdag kväll, 17 april. Socialnämnden för barn och unga samt Byggnadsnämnden ordnade mötet tillsammans. Det kom många, sådär hundra hundratjugo personer. I alla åldrar, 25 á 30% var ungdomar upp till ca 20 år.
Efter en lite stökig inledning kunde deltagarna välja mellan tre, fyra olika grupper, för diskussion om olika teman. Några ville diskutera mer om byggnadsplaner, andra prata om social trygghet, skola, förskola, fritid och liknande. Själv hamnade jag i en grupp med lite äldre ungdomar. De hade många goda förslag och idéer, samtidigt som de var en aning luttrade. "Det har varit folk här förut vet du, snackat mycket, lovat, men inget har hänt". "I Gottsunda och Stenhagen har dom allt, men här har vi inget, inget centrum, inget att göra för oss som fyllt 16. Åldersgränsen är 16 år på fritidsgården, men vi som är över 16, vad ska vi göra? Klart vi förstår att man inte kan fixa allt på en gång, men kunde börja med något. Fixa till gamla Konsum t ex, har stått tomt länge. Kunde bli bra med jym å café där t ex."

Det var många frågor och synpunkter även i de andra grupperna. Allt är dokumenterat och kommer om ett tag att läggas upp på kommunens hemsida, www.uppsala.se. Klicka sedan på länken "Bo och bygga" i vänsterkanten.

Jag blir sällan arg, men det blev jag vid medborgardialogens inledning. Arg på den person som häver ur sig att "det här är ju politisk manipulation, ni kommer bara hit och ska trycka på oss vad ni redan bestämt:"  Det är inte ordagrant återgivet, men det var i den stilen. Men vad tusan...vi ordnar medborgardialoger för att LYSSNA, för att få förslag och synpunkter. När vi skriver om demokrati och delaktighet så är det seriöst menat. Den personen tyckte också att det var bara tjafs med gruppdiskussioner, han ville väl ha så stort auditorium som möjligt för sitt gnäll. Men i det fallet blev han överkörd av mötet ledning. Det är betydligt effektivare och trevligare med samtal i mindre grupper, så att MÅNGA får chans att komma till tals. Så blev det i den grupp där jag själv satt med, alla i gruppen var med i snacket.

Varför är Socialnämnden för barn och unga, SBN, med och ordnar medborgardialog tillsammans med Byggnadsnämnden? Tjaa, det kan ha nåt' att göra med att SBN bl a har i uppdrag från kommunfullmäktige att jobba med stadsdelsutveckling i socialt perspektiv. Det är ett intressant men svårt arbetsområde. Det omspänner mycket, processerna tar lång tid, det tar ännu längre tid att se effekterna av utvecklingsprocesserna. Men SBN envisas med att hålla fram de sociala utvecklingsperspektiven i samband med kommunens stadsplanering, när det gäller översiktsplan, program och detaljplaner.

Det här blev visst lite som om det är ordföranden i Socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun som uttalar sig och det är det ju också... För övrigt var det tre politiker till från nämnden med, liksom fem, sex tjänstemän, dessutom ordföranden i Byggnadsnämnden och stadbyggnadsdirektören. Så vi var flera från kommunen som lyssnade och frågade.

Fotot är inte så skarpt, men ändå...  Visar en av grupperna mitt inne i samtal.
image8