Förskolan borde INTE vara en mansfri bastion

"..fler män inom förskolan och skolan verkligen behövs." Det är ett citat från Nyamko Sabunis artikel i Expressen idag 26 mars. Hon bemöter en debattör som tydligen anser att alla män är odugliga när det gäller att ta hand om barn. Måhända är det samma debattör som för tolv, femton år sedan luftade kravet på att män borde förbjudas arbeta inom förskolan. Lika tokigt då som nu!

Redan just för mer än femton år sedan, när sönerna var på Närdaghemmet, Uppsalas äldsta föräldradrivna förskola, var det debatt om män i förskolan och några krävde just att män borde förbjudas arbeta inom förskolan. Det är ett av de mest korkade förslag som framförts. På just Närdaghemmet var det två killar av fem totalt i personalen. Alla fem, både kvinnorna och männen, mycket uppskattade av såväl barn som föräldrar. Vi var lyckligt lottade på Närdaghemmet.
Jag skrev en insändare då i Upsala Nya Tidning om att det egentliga problemet är snarare att det är för FÅ män i förskolan. Fick många positiva reaktioner.
Tyvärr har det inte blivit bättre sedan dess. Jag har inte exakta uppgifter, men andelen män bland personalen i förskolorna är kring 5 procent. Är det rimligt?? Det tycker i vart fall inte jag.

Ett led i jämställdhetsarbetet - in med fler män i förskolan! Hur ser jämställdhetsplanerna för kommunala förskolor ut? De borde kanske effektiviseras? Förmodligen gör en hel del redan, men inte tillräckligt verkar det som.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback