Vi glömmer inte Halabja

Om man ska åka från Suelymania i Kuridiska regionen i Irak och vidare söderut mot t ex Derbendikhan och sedan Khanaqin, då passerar man strax intill staden Halabja. Staden vars namn för evigt etsat sig in i minnet, kopplat till ofattbar grymhet och tragedi.

Under kriget mellan Iran och Irak intogs staden av iranska styrkor den 15 mars 1988. Följande dag, den 16 mars 1988, svarade Iraks dåvarande president Saddam Hussein med att bomba Halabja med kemiska vapen, troligtvis  nerv- och senapsgas. Anfallet leddes av Ali Hassan al-Majid, mer känd som ”Kemiske Ali”, kusin till Saddam Hussein. Som mest 7 000 människor kan ha omkommit i gasattacken, av vilka många var kvinnor och barn. Utöver dessa skadades många tusen människor svårt, fortfarande lever många med svåra handikapp och skador från den dagen .

Det är svårt att se foton och filmer från Halabja från den 17 mars 1988. Svårt för att det är så fruktansvärt, man önskar att det är en katastroffilm så att man visste att det var sminkade statister man ser. Men det är brutalt, rakt på, på riktigt. Män, kvinnor, äldre, unga, barn, husdjur… döda, förvridna av skador eller direkt dödade av giftgasen.

Men se en kort film från Halabja

Varje år hålls minnesstunder för att hedra de döda, påminna om galna diktatorers grymheter och framförallt för att samla kraft för att stärka en fortsatt demokratiska utveckling. En välförankrad och stark demokrati är den bästa garanten för att det hemska inte ska upprepas.

Tack till Samarbetskommittén för kurdiska föreningar i Uppsala för den fina minnesstund som hölls i Gränbyskolan, Uppsala. Representanter för alla riksdagspartier höll korta tal, inramat av fina tal av programledaren.

 

För övrigt kan noteras att numera svenska sångaren Darin Zanyar kommer från Halabja. Han har tillägnat sången "Homeless" åt offren för gasattacken.

 

Några foton från områdena nära Halabja

Berg på gränsen mellan Irak och Iran

Bergskedja på gränsen mellan Irak och Iran. Foto: AAA

Jordbruksmark nära Derbendikhan, Irak

Jordbruksområde nära Derbendikhan. Foto: AAA

 

Vid en by nära Derbendikhan, Irak

Vid en by nära Derbendikhan och Halabja. Foto: AAA

 

Vid oljekälla i Khanaqin, Irak

Vid oljekällor i Khanaqin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback