Hade vi fler dörrar att öppna skulle vi ta emot fler!

UNT, Upsala Nya Tidning, skriver idag 4 mars Svårt få plats med flyktingbarnen om ökande tillströmningen av ensamkommande barn från främst krigshärjade länder. Migrationsverkets beräkning är ca 60 nya per vecka! Sammantaget för 2010 kanske 3 000, mot 2 250 under 2009.

Det behövs fler platser. Jag skulle gärna se att vi tog emot fler, om vi hade lokaler, dvs boenden och lägenheter, i tillräcklig utsträckning. Bostäder är en trång sektor i Uppsala. Det ska naturligtvis även vara kompetent personal, så som vi har vid redan befintliga boenden. De utvärderingar som Socialnämnden för barn och unga gjort visar att ungdomarna vid de boenden vi har i Uppsala trivs bra och känner sig väl bemötta. För det yngre barn/ungdomar som kommer försöker vi finna familjehem i första hand.

Redan nu är Uppsala en av de kommuner i landet som tar emot flest, vi har 62 kontrakterade platser. Det är bara Stockholm som tar emot fler, de har 81 platser.
34 nya barn togs emot under 2009. Men alla platser var förstås fyllda, övriga kom tidigare år. Ungdomarna BOR ju här nu, under varierande tidsperioder, på de boenden som kommunen kontrakterat. De ska snabbast möjligt in i skolgång, lära sig svenska, komma in i svenska samhället och tränas i att sköta sitt eget hushåll. Många av dem är aktiva i olika idrottsföreningar, vilket är ett bra sätt att komma i kontakt med andra ungdomar.
För att underlätta för ungdomarna att komma in i det svenska samhället skulle det vara bra om vi kunde få till ett system med något slags kontakt/fadderfamiljer. Familjer som då och då öppnar sitt hem för en eller ett par av ungdomarna. Formerna för detta skulle behöva kollas närmare. Ett sådant arrangemang skulle vara ett komplement till ungdomarnas ordinarie boende och till gode man (särskild stödperson för ekonomisk/juridiska frågor, tillsatt av Överförmyndarnämnden).

F ö kan man notera att antalet platser vid mandatperiodens början 2007 var 8.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback