Snabb reaktion ger färre återfall!

Deltog under eftermiddagen tisdag 2 mars i ett seminarium i Folkpartiets regi i Riksdagshuset om förebyggande och uppföljning av ungdomskriminalitet. FPs rättspolitiske talesperson Johan Person höll med ackuratess i sammankomsten.

Eva Waltre, BRIS, gav några gripande exempel på samtal från hjälpsökande ungdomar. Många ringer och vill ha hjälp att ta sig ur en kriminalitet som de känner att de fastnat i. Eva Waltre skickade med några rekommendationer/slutsatse
r från sitt perspektiv:
* skolans viktiga roll för tidig upptäckt
* acceptera ingen skolk
* kan föräldrarna verkligen i alla lägen se till barnens bästa?

Polisens samarbete med Maria Ungdom och socialtjänsten berättade polisen Jonas Wendel och socialsekreterare Lovisa Jonsson om. Polisens Ungdomssektion inom Narkotikaenheten har med sig socialsekreterare i spanbilen, så att insatserna för unga (särskilt de under 15 år) kan påbörjas direkt när ingripanden sker.

Samarbetet mellan socialtjänsten och polisen i Skärholmen var ett annat bra exempel på vad goda samarbetsformer kan betyda för snabbhet i reaktionerna. Jan Jönsson, ordförande (FP) i stadsdelsnämnden, berättade 24-timmarsgarantin, att ungdomar (förstagångsförbrytare under 15 år) som begått brott inom 24 timmar från polisens anmälan till socialtjänsten ska ha kontaktats av socialtjänsten och kallats till samtal. Motivationen för uppföljande samtal är som störst direkt efter polisingirpandet. Av de som kallades till samtal under 2009, 112 ungdomar och deras föräldrar/vårdnadshavare, så kom 103. Detta till samtal som faktiskt är frivilliga. Av dessa har enbart 2 återfallit i brott!
Annette Pettersson, Brottsförebyggande Rådet i Skärholmen, och Lena Svensson, chef för Socialförvaltningens Ungdomsenhet i Skärholmen, kompletterade bilden av ett samarbete socialtjänst och polis som verkar fungera mycket bra.

Ett kort och innehållsrikt seminarium som gav inspiration till frågor att ställa på hemmaplan och idéer att utveckla i Uppsala-perspektiv.
Men det aktualiserade även ett antal områden där riksdagspolitikerna kan behöva tänka till om gällande lagstiftning, t ex i vad mån det verkligen är barnperspektivet som är styrande fullt ut i Socialtjänstlagen m fl relevanta lagar och förordningar. Är det starka föräldraansvar som framgår av Föräldrabalken FÖR starkt? Var drar man gränserna mellan ambitionen om social omsorg med ansvarstagande för barnens bästa respektive familjens integritet och rättssäkerheten? Svaren är inte givna.

Folkpartiets synpunkter på trygghet och brottsbekämpning:
http://folkpartiet.se/FPTemplates/ImportantArea____20464.aspx

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback