"Hellre stöd och vård på hemmaplan eller i familjehem."

Publicerad: 2009-09-04 i Upsala Nya Tidning

Kostnaderna för HVB-placeringar

SVAR på Anna Norrmans (MP) insändare 29/8.

Uppsala kommuns kostnader för behandlingsplaceringar för barn och unga har under flera år haft en skenande utveckling. Den bryts nu genom åtgärder från socialnämnden för barn och unga (SBN). Barnens bästa är utgångspunkten. Hellre stöd och vård på hemmaplan eller i familjehem. Placering på hvb (hem för vård och boende) ska användas enbart vid komplicerade fall för ungdomar med stora behandlingsbehov. Varje beslut baseras på de kompetenta tjänstemännens bedömningar.

Anna Norrman (MP) förundras över att Malmö använts som jämförelsekommun. Det framstår som om Malmö är det enda som vi jämfört med. Det är felaktigt. Det är oroande om Norrman under sin tid som ersättare i nämnden kan ha missat att vi jämfört antalet placeringsdygn och kostnader för HVB med Sveriges femton största kommuner. Den visar att Uppsala låg i topp 2007 högt över genomsnittet både vad gäller antal placeringsdygn och kostnader. Det totala antalet placeringsdygn i Stockholm låg 20 procent högre än i Uppsala. Detta i en kommun med 324 procent fler invånare. Det är orimligt!

Det är intressant att Anna Norrman pekar på bristerna i Malmö, en kommun där just MP ingår i den styrande koalitionen med S och V.

I Uppsala bryter den borgerliga alliansen den tidigare skenande kostnadsutvecklingen. Besluten i SBN om nya riktlinjer och om att minska kostnaderna HAR fattats i politisk enighet – inkluderande ledamoten från MP.

Anders A Aronsson (FP)
ordförande i socialnämnden för barn och unga, Uppsala

-------

Ska komplettera med Anna Norrmans insändare här!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback