Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 7


i
Krav på fler nattvandrar

Publicerad: 2009-09-02 i Upsala Nya Tidning

GOTTSUNDA. Efter de senaste dagarnas oroligheter i Gottsunda höjs röster för att
kommunen ska bidra till att fler nattvandrare kommer ut på gatorna.
- Nu när det brinner måste kommunen ställa upp med nattvandring, säger Anna Enklin Hellberg, Komvuxlärare och som själv varit en nattvandrare i fler år.
- Det är för få nattvandrare helt enkelt. Vad som behövs är organisation och till exempel en lokal där man kan gå in och ta en fika.
Hussien Abowarrad, ordförande i den ideella föreningen La Softa i Gottsunda som bland annat organiserar nattvandringar, håller med.
- Vi vill gärna att kommunen bryr sig mer om nattvandringen och naturligtvis föräldrarna, säger han.
Han berättar att de nattvandrare som var ute i fredags i Gottsunda när det var som oroligast lyckades stoppa och skicka hem fler ungdomar.
- Men vi behöver vara fler. Till den kommande helgen kommer vi att få hjälp av folk från Livets Ord med nattvandringen, säger han.
Kommunalrådet Cecilia Forss (M) tycker att det redan finns många nattvandrare i Uppsala.
- Vi har mycket nattvandring och kommunen hjälper till att organisera den med hjälp av Brå, Brottsförebyggande rådet. Även La Softa i Gottsunda finns med i det samarbetet.
- Men när det blir en sådan här situation är utökad nattvandring en av de åtgärder som kan bli aktuella, säger Cecilia Forss.
Ett resultat av det extrainkallade mötet under måndagen med flera myndigheter inblandade, var att både kommunen och polisen ska öka sina insatser i Gottsunda. Bland annat med mer nattvandringar.
- Under de stora helgerna som sista april ställer Röda Korset, församlingar och andra organisationer upp och hjälper till med nattvandringen. Men om det behövs så får vi försöka dra i gång den organisationen även vid andra tillfällen, säger Anders Aronsson, (FP) ordförande i socialnämnden för barn och ungdom.
Men för att få ut nattvandrare på stan krävs utbildning vilket kan ta en viss tid.
- Det är inte bara att gå ut hur som helst. Det finns även risker med det här, säger Anders Aronsson.
Föreningslivet och inte minst föräldrar måste engageras mer, tycker han.
- Det är inte acceptabelt att tio-elvaåringar springer omkring med kriminella gäng.
Natten till l tisdagen sattes en bi i brand i Gottsunda men även på andra platser i Uppsala - i Gränby, Löten och Stenhagen.
- Vi utesluter inte att bränderna på andra sidan stan anläggs för att locka bort polisen från Gottsunda, säger Christer Nordström press-talesman vid Uppsalapolisen.
Åke Ripenberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback