Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 6

Publ:090831, Upsala Nya Tidning


FOTO:Rolf Hamilton

Ökade insatser i Gottsunda

Både polisen och Uppsala kommun kommer att öka sina insatser i Gottsunda efter helgens bråk. Det är kontentan av det krismöte som hölls på mpndagen. Redan natten mot tisdagen kallades extra personal in.
Syftet är att "kraftfullt" finnas på plats för att "återställa lugnet" i Gottsunda. Hur många poliser det kommer att handla om vill inte polisinspektör Roger Hellström uppge.
- Vi ska vara på plats i takt med behovet, dygnet runt. Målet är att gripa och lagföra de personer som deltagit i kravallerna, säger han.
Parallellt ska antalet områdespoliser öka dagtid.
- Vi måste synas också då. Det har vi varit lite dåliga på. De som deltagit i kravallerna gillar inte att vi är här. Vi ska bli en mer lokalt anknuten områdespolis.

Parallellt ökar Uppsala kommun sina insatser. Enligt Anders A Aronsson (FP) ordförande i socialnämnden för barn och unga ska kommunen öka samarbetet mellan myndigheter, föreningar och andra som är aktiva i Gottsunda i dag.
- Det ska bli mer nattvandringar med föräldrar på stan. Men vi måste också öka våra fältinsatser från kommunens socialtjänst. Hur mycket vet jag inte i dag, säger Anders A Aronsson.
Gottsundas olika områdesgrupper och skolan ska också sammankallas i arbetet.

Vad förväntas ni uppnå?
- Vi vill markera att vi inte accepterar det som skett under helgen. Det bor 11 000 människor i Gottsunda som vill kunna leva ett tryggt liv. Det ska inte förstöras av 30-40 bråkstakar.

Är inte kravallerna ett symtom på att utanförskapet är stort i stadsdelen?
- Visst spelar det in. Men det motiverar inte att man bränner bilar och misshandlar människor. Många kommer från andra delar av världen och har det svårt - men det är bara en liten klick som står för oroligheterna, säger Anders A Aronsson.
Han tycker inte att myndigheterna blev tagna på sängen av det inträffade.

Det gör dock Roger Hellström.- Delvis blev vi det. Men det möte vi haft i dag visar att vi snabbt kunnat öppna kontakterna med de flesta som verkar i området, säger han.

Räcker insatserna?
- De åtgärder vi planerat för måste vi tro räcker. Men det vet man aldrig.


Av: Lennart Lindström
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback