Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 5

Publicerad: 2009-08-31 i
Upsala Nya Tidning 31 augusti

Krismöte i dag om oroligheterna
Gottsunda. "Alla goda krafter måste sättas in"
En rad myndigheter och andra aktörer kommer under måndagsmorgonen att diskutera den gångna helgens oroligheter i Gottsunda under ett snabbinkallat möte i stadsdelen. Politikerna är oroade över utvecklingen men betonar att det krävs långsiktiga insatser för att lösa problemen.
Det är representanter från bland annat kommunen, räddningstjänsten, polisen och bostadsbolagen i området som träffas på ett extrainkallat möte efter flera dygn av bilbränder, stenkastning och bråk i Gottsunda. Under mötet kommer polis och brandförsvar att lämna en samlad rapport om de senaste händelserna, samtidigt som man ska diskutera vilka åtgärder som kan sättas in för att bryta utvecklingen.
- Det som hänt de senaste dagarna är fruktansvärt allvarligt, och ingen gagnas av det. Nu handlar det i första hand om att säkerställa ordningen, men det finns tyvärr inga enkla lösningar på de här problemen, säger Hilde Klasson, samordnare för den så kallade Gottsundaprocessen.
Detta är första gången som ett liknande möte äger rum med så kort varsel för att bemöta orosyttringar i Gottsunda. De inbegripna parterna ser mycket allvarligt på läget.
- Alla goda krafter måste sättas in för att motverka den här situationen. Samtidigt kan vi inte heller göra en jättegrej efter varje gång det händer något, det handlar i första hand om ett långsiktigt arbete med många olika aspekter, menar Anders A Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga, som också kommer att medverka på mötet.
Båda två är ense om att det handlar om ett mindre antal personer som ställer till stor skada genom sitt agerande, inte minst genom att svartmåla Gottsunda som stadsdel och förhindra att den stora majoriteten Gottsundabor får leva i lugn och ro.
- Samtidigt är det viktigt att betona att bilden inte bara är svart, Gottsunda har även andra ansikten. Ingen annan stadsdel i Uppsala har till exempel ett så levande kulturliv, säger Anders A Aronsson.
Röster har höjts för att skapa fler naturliga platser för ungdomar i området att vistas kring. Men Hilde Klasson tror inte att bristen på sociala samlingsplatser eller infrastruktur kan vara en faktor bakom bråken.
- De platserna finns redan, jag tror inte att det beror på det. Det gäller nu att bygga upp en bra relation mellan polis och ungdomar. Helt klart finns det en känsla av utanförskap, men det får inte vara något som ursäktar sådana här kriminella handlingar, säger hon.
Projekten Gottsundaprocessen och Mötesplats Gottsunda har under flera år bedrivits med syftet att skapa en gynnsammare stadsdelsmiljö och motverka de tendenser till oro som nu syns. Projekten drivs framåt av en rad olika aktörer från kommun, organisationer, företag och föreningsliv. Just nu ligger mycket av tonvikten på bostadsbyggande. Ombyggnaden av Gottsunda centrum, en satsning som kommer att kosta hundratals miljoner kronor, ligger i startgroparna. Även Gottsundaskolan i närheten ska byggas om.
- Det finns en strategisk plan som socialtjänst, skola och andra parter har kommit överens om för att föra Gottsunda framåt. Men det gäller att få med ungdomarna som riskerar att dras in i de här bråken, säger Hilde Klasson.
Fredrik Johansson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback