Från www.uppsalafria.nu

Utökad polisnärvaro och långsiktiga satsningar
Uppsala |

Polisen har förstärkt sin närvaro i Gottsunda efter den senaste tidens händelser. Från kommunens sida talar man om behovet av långsiktiga satsningar.

Publicerad: Fredag 4 september 2009 | 12:15

Anders A. Aronsson (FP) är ordförande i socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun och talar om kraftfulla insatser för att skapa ett lugnare Gottsunda. På längre sikt handlar det om att gå vidare med den så kallade Gottsundaprocessen, som bland annat involverar en upprustning av centrum och öppnandet av en ny ungdomsmottagning. På kortare sikt handlar det om närvaro på gatorna.

– Vi behöver stärka inslaget av fältinsatser från kommunens sida, dessutom uppmanar vi ju fler att nattvandra. Det bygger på att frivilligkrafter engagerar sig i sitt område och befolkar omgivningen med andra än sådana som inte borde vara ute så dags på natten.

Vittnesmålen om att stadsdelens unga känner sig trakasserade av polisen tar han på allvar.

– Det där är ju oroande den delen, men när det kommer sådana här signaler är det ju ett ansvar för polisen att verkligen fundera över vad den har för ansats och hur den hanterar kontakten med ungdomar i området.

Christer Nordström är presstalesperson för Uppsalapolisen som förstärkt sin bemanning i området. Den senaste veckan har ett trettiotal poliser patrullerat Gottsunda varje natt, mot två eller fyra i vanliga fall.

– Vår målsättning är att vi ska få tillbaka ordningen och samtidigt lagföra dem som ligger bakom den här tidens händelser, säger han.

Sex anmälningar har kommit in om våld från polisens sida och ska nu utredas.

– Ofta så uppstår det här när polisen emellanåt måste agera mera kraftfullt, säger Christer Nordström. Vi förutsätter att poliserna uppträtt korrekt och som de ska göra. Sedan ska man komma ihåg att poliserna här har varit utsatta för oerhörda provokationer, men det ursäktar inte om någon betett sig klandervärt.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback