Från www.uppsalafria.nu

Främlingsfientliga skriver om Gottsunda
Uppsala |

Den senaste tidens händelser i Gottsunda har inte gått landets främlingsfientliga krafter förbi. På hemsidor och bloggar kommenterar flera nazistiska och nationalistiska grupper tilldragelserna i stadsdelen.

 

Publicerad: Tisdag 8 september 2009 | 23:40

 

Händelseutvecklingen i Gottsunda har rört upp känslor i flera läger, däribland hos ett flertal nationalistiska eller öppet nazistiska grupper. Många från stadsdelen har vittnat om hur unga från området reagerat på vad som uppfattats som provokationer och övervåld från polisen, men de främlingsfientliga tycks göra en annan analys. Bråken beror på ”invandrargäng” och mångkultur”.

 

”Invandrargäng har krossat rutor och satt eld på bilar. När två män försökte ingripa mot skadegörelsen blev de misshandlade. Under söndagsnatten kastades även en brandbomb in i ett badhus och räddningstjänst fick under polisbeskydd rycka ut till platsen”, skriver Nationaldemokraternas partiorgan Nationell idag.

 

Som en röd tråd genom i stort sett allt som öppet nazistiska Info 14 skriver löper anklagelsen om att det mediala och politiska etablissemanget anstränger sig för att skyla över de problem som nyhetssajten menar har sitt ursprung i det mångetniska samhället. Denna gång är det Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun, som pekas ut av nazisterna:

 

”Politikerna påstår sig vara oroade över utvecklingen och drar omedelbart gamla floskler om utanförskap och långsiktiga lösningar som att renovera någon sliten fritidsgård och skapa sysselsättning för ungdomarna i kommunen. Ordförande i socialnämnden tillika folkpartisten Anders A. Aronsson tycker det är viktigt att poängtera att inte alla som bor i Gottsunda är kriminella. Att detta är ett mångkulturellt problem har nog majoriteten av det svenska folket troligen redan begripit men Aronsson kämpar in i det sista, på ett något parodiskt sätt, för att få bort fokus från detta.”

 

Även på det främlingsfientliga forumet Nordisk.nu diskuteras Gottsunda. Signaturen GB-Jansson är upprörd över att polisen anmälts efter bråken i stadsdelen:

 

”Polisen har tillsatt en utredning om huruvida de handlade fel (tog i lite för hårt) mot samhällsdestruktörerna under ingripandet. Vilken fruktansvärd undfallenhet mot dessa ligister!”

 

Samma sak upprör Jan Rume, gruppledare för Sverigedemokraterna i Blekingekommunen Ronneby, som på sin blogg föreslår att polisen ska kasta anmälningarna i papperskorgen:

 

”Är det någon som är förvånad, nu kommer varenda polis som vågar att ingripa vid kravaller som i Rosengård, Gottsunda och Göteborg att anmälas det kan vi vara så säkra på. Först lockar man ut polisen genom att starta kravaller, bränder och vandaliserar, sen kastar man sten, sparkar på polishund m.m. Sen tror man polisen ska behandla dem med silkesvantar. Bara att hoppas denna anmälan hamnar i runda arkivet så fort som möjligt.”

Ivar Andersen

----------------------------------

Till denna artikel på nätet gjorde jag, Anders AA alltså, en kommentar i direkt anslutning:

Om de som kommenterar mina uttalanden åtminstone höll sig till vad jag sagt så vore det tacknämligt. (Riktar mig i detta inte mot Uppsala Fria, utan de inslag på nätet som de relaterar),

Inte i någon av mina många uttalanden i media har jag pratat om att bilbränder och stenkastning mot polisen har att göra med utanförskap. Vad jag sagt är att det är åt h-e (även om jag vanligtvis sagt oacceptabelt) att bränna eller på andra sätt förstöra bilar för folk. Helt obegripligt dessutom att kasta sten på brandbilar! Inte i någon av intervjuerna har jag ens berört begreppet "utanförskap". Kommunens insatser i kortare perspektiv kan man finna via www.uppsala.se

Den analys man kan göra efter att ha lyssnat på såväl polisen som många som bor i området, det är att ett gäng kriminella står för skadegörelsen. Det handlar om ett litet antal personer, men även få personer kan orsaka mycket skada. De närmare 10 00 personer som bor och trivs i Gottsunda har rätt till en trygg miljö och det är naturligtvis främst polisens uppgift att trygga lag och ordning.

För övrigt  kan man kostatera att det tyvärr varit bränder även i de icke speciellt mångkulturella områdena Eriksberg och Luthagen. Eländigt och oacceptabelt även där.

Anders A. Aronsson (FP)
ordförande i Socialnämnden för barn och unga
Uppsala kommun

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback