Legenden Birgit Nilsson

Har just via TV beskådat första utdelningen av The Birgit Nilsson Prize, som tilldelades Plácido Domingo. Mycket fin ceremoni på Kungliga Teatern (Operan alltså), Camilla Lundberg var charmant som konferencier och Nina Stemme sjöng en aria ur Tristan & Isolde gudomligt vackert. Rappa presentationer hölls om Birgit Nilsson och om pristagaren. Ceremonin hölls den 13 oktober.

En mycket rörd Domingo höll ett fint tacktal, efter att han av kung Carl XVI Gustaf erhållit symbolerna för priset. Domingo avser använda prissumman, en miljon dollar, till Operalia, den verksamhet han själv startade 1993 för att stötta unga, lovande sångfåglar. Första pristagaren 1993 var just Nina Stemme!
All heder åt den som utformat dekoren och scenografin - mycket elegant!

Har nu under hösten under några resor mellan Uppsala och Värmland lyssnad på just Birgit Nilsson, när hon läser upp sina memoarer. Intressant att lyssna till och en extra krydda att höra henne själv läsa. Man förstår bl a att hon måste ha varit en hård förhandlare med operachefer runt om i världen, men att tillvaron inte alltid är så lätt att hantera ens för en världsstjärna.
Birgit Nilsson i Turandot (musik: Giacomo Puccini, libretto skrivet av Giuseppe Adami and Renato Simoni).
Birgit Nilsson som Turandot.
Operan Turandot, musik: Giacomo Puccini, libretto skrivet av Giuseppe Adami och Renato Simoni. Urpremiär på La Scala i Milano 1926.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback