Gärna fler poliskontor

Uppsala 2009-10-06

Polisstyrelsen Uppsala län
UPPSALA

Förslag om övervägande om lokala poliskontor

De oroligheter som förekommit augusti/september 2009 i bl a Gottsunda och Stenhagen med skadegörelse av olika slag och inslag av stenkastning mot polis och räddningstjänst har ytterligare markerat vikten av det nära samarbete som pågår mellan bl a Uppsala kommun och polisen. Det Lokala utvecklingsavtal som Uppsala kommun har med Integrations- och jämställdhets­departe­mentet fullföljs mer i detalj i en strategisk plan och i det avtal mellan Polisen och Uppsala kommun som snart är klart.

En kontinuerlig närvaro av polisen är ett av grundvillkoren för att skapa tryggare stadsdelar och motverka social oro. Framförallt handlar det om att bygga upp goda relationer med de boende i området, inte minst ungdomar. En förutsättning för det är god kontinuitet i bemanningen. Dessa önskvärda effekter skulle underlättas genom att ett lokalt poliskontor etablerades i Gottsunda och gärna även i fler stadsdelar.

I torsdags, den 1 oktober, invigdes ett nytt poliskontor i Älvsjö i södra Stockholm. Där bor närmare 23 700 personer. I Gottsunda med omgivande stadsdelar bor för övrigt närmare 23 700 personer. Erfarenheterna av att ha flera lokala poliskontor verkar goda i Stockholm, eftersom fler öppnas.

Det vore mot denna korta bakgrund värdefullt om polisstyrelsen Uppsala län initierade en översyn av de hittillsvarande principerna att inte satsa på fler lokala kontor i Uppsala. Vilka erfarenheter finns från andra polismyndigheter? Vilka slutsatser kan dras av polisen egen utvärdering av Gottsundasatsningen hittills?

Eftersom fastighetsägare i området kan erbjuda lokaler till polisen till mycket låg kostnad, rentav närmast hyresfritt, så ska inte lokalkostnaderna vara en hindrande faktor.

Jag har samrått med Folkpartiets ordinarie ledamot i Polisstyrelsen Ann-Cathrin Larsson om detta brev, hon stödjer förslagen från mig.

Med vänlig hälsning

Anders A. Aronsson
Ersättare (FP) i polisstyrelsen Uppsala län

-----

Radio Uppland gjorde en intervju om detta tisdag afton, lyssna! "FP vill ha närpoliskontor"

-----

Brevet föranledde även en kommentar i TV4 Upplands kvällssändningar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback