Stadsdelsutveckling med sociala perspektiv

Konferens om stadsdelsutveckling

Onsdag 11 november möttes politiker och tjänstemän i Gottsunda för att diskutera bland annat arbetet för att förbättra uppväxten för barn, ungdomar och vuxna i olika områden i Uppsala.

Ett hundratal av kommunens tjänstemän och politiker, men också samarbetspartners från till exempel polis och kyrka, hade samlats på Gottsunda Dans och Teater för att prata om hur socioekonomiska förhållanden och närmiljö påverkar uppväxten.
Konferensen inleddes av ordföranden i Socialnämnden för barn och unga, Anders A. Aronsson (FP) och samordnare Hilde Klasson, Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.
Johan Lindqvist från utvärderingsenheten vid Kommunikation & IT, Uppsala kommun, redogjorde för statistik kring socioekonomiska förhållanden i Uppsalas olika stadsdelar.
Sven Bremberg, läkare och avdelningschef vid Statens Folkhälsoinstitut, utgick från ett folkhälsoperspektiv, kring närmiljöns betydelse för barns och ungas uppväxt.
Christer Hallerby, statssekreterare vid Integrations- och jämställdhetsdepartementet, redovisade erfarenheter från urbant utvecklingsarbete i nationellt och lokalt perspektiv, samt berättade om några kommande propositioner och initiativ från regeringen för att förbättra arbetet med integration, främst i syfte att dels stärka språkträningen, dels inslussningen på arbetsmarknaden. Fler i jobb snabbare är inriktningen.

Konferensen är ett av flera inslag i stadsdelsutvecklingsarbetet. Det kommer att kompletteras med några specialinriktade seminarier för ollika målgrupper. Erfarenhetsutbyte med andra kommuner är ett annat inslag.

Fikapausen förtjänar ett särskilt omnämnande. Evelyn, med ursprung i Liberia, hade bakad och tillagat ett fantastiskt "smörgåsbord" med bullar, kakor, piroger och annat smaskigt. Hon är en av dem som genom Gottsunda Factorys försorg stöttas till eget företagande. 

Upsala Nya Tidning var på plats liksom Nyhetskanalen. Inslaget i TV4s kvällsnyheter kan man kolla på via länken

http://nyhetskanalen.se/1.1328688/2009/11/11/konferens_om_stadsdelsutveckling

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback