Uppsala Pride har kidnappats av yttersta vänsterkanten

Uppsala Pride har kidnappats av yttersta vänsterkanten

I dag är det den 27 mars, sista anmälningsdagen för programpunkter till Uppsala Pride. Vi i Folkpartiet, Liberala Ungdomsförbundet och hbt-liberaler hade hoppats medverka, men efter att ha läst Uppsala Prides vision undrar vi om detta är möjligt.

Pridefestivaler är en fantastisk möjlighet till party och politik på samma gång. Den gemensamma nämnaren är att samla människor som tar ställning för en värld där förtrycket av homosexuella, bisexuella och transpersoner är historia.

Oavsett om man är vänsterbög eller kapitalistflata ska man vara välkommen.

Så verkar det inte bli på Uppsala Pride 2009. Tvärtom har Uppsala Pride formulerat en vision som "alla våra samarbetspartners måste agera efter när de samarbetar med oss", och som är ett extremt smalt vänstermanifest.

Visionen handlar om revolution och antikapitalism. Det talas om att "välfärden rustas ner" och om att "de normer som tvingar oss in i ? kapitalistiska ? strukturer är livsfarliga".

Visionen fördömer också "det våld som legitimeras av stater och myndigheter", bland annat Arbetsförmedlingen (!).

Vi liberaler har inget emot att delta på samma Pridefestival som våra politiska meningsmotståndare, tvärtom. Själva poängen med ­Pride är att alla röster ska kunna höras. Men det som ordnas i Uppsala verkar inte vara en äkta ­Pride, utan en vänsterpolitisk hbt-festival med revolutionsromantik på schemat.

Den svenska hbt-rörelsen har genom sin historia präglats av tvärpolitiskt samarbete. Drömmen om att människor ska slippa­ diskrimineras på grund av sin sexuel­la läggning går utanför de politiska ideologierna.

Vi liberaler kan inte annat än beklaga att Uppsalas största hbt-evenemang verkar ha kidnappats av den yttersta vänsterkanten. Om inte Uppsala Pride backar från kravet att alla medverkande ska underordna sig deras egen vänster­agenda, så kan vi inte medverka.

Anders A Aronsson
ordförande Folkpartiets kommunförening i Uppsala
Martin Andreasson
ordförande hbt-liberaler
Ulrika Nettelblad
ordförande Liberala Ungdomsförbundet Uppsala
Oskar Lindbom
Liberala Ungdomsförbundet Uppsala,
Joakim Rönnbäck
Liberala Ungdomsförbundet Uppsala
UNT 27/3 2009


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback