Segregation - en komplicerad historia

Begrundar intrycken från kvällens seminarium i regi av SNS/Uppsala (SNS = Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, se www.sns.se) där rapporten "Segregationen i storstäderna" presenterades av en av författarna, Oskar Nordström Skans. Han liksom medförfattaren är docent och forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering & Uppsala Universitet.

Rapporten tar i första hand upp segregationen i betydelsen rumslig åtskillnad mellan grupper, men belyser även ett bredare spektrum än bostadsmarknaden. Författarna utgår från fyra olika arenor:
* boendet
* arbetsmarknaden
* skolan
* familjebildningen

Alla aspekterna berörs utifrån utlandsfödda med ursprung i vitt skilda delar av världen. Det bär för långt att relatera alla resultaten, se mer via SNS hemsida:
Hyperlänk till
SNS

Man ska inte styra människors val, det är en viktig slutsats. Mest angeläget är att var och en får en reell chans att kunna göra val av t ex bostadsort eller område. Hur många har den möjligheten idag, i praktiken?
Man landar i den icke helt otippade slutsatsen att det är viktigt med arbete, att komma in på arbetsmarknaden.
Det finns en hel del mer att diskutera vidare utifrån rapporten och med ledning av de sociala rapporter för specifikt Uppsala som Socialnämnden för barn och unga tagit fram. Vi får ta med det i vår planering av hur vi jobbar vidare med uppföljning/uppdateringen av rapporten "Barn och ungdomar i Uppsala - en social rapport".
Men detta berör många fler nämnder och måste hanteras vidare framförallt i det som nu heter "Beredningen mot utanförskap". Beredningen har viktiga uppgifter, men jag är inte helt bekväm med dess namn.

Seminariet hölls för övrigt i de utbildningslokaler som nyttjas av bl a Gottsunda Factory, i Gottsunda. Rapporterna från det arbetsmarknadsprojektet är mycket positiva, många som kommit i arbete eller startat eget.
En som startat eget, nämligen Evelyn med ursprung i Liberia, var leverantör av aftonens förtäring, osedvanligt smarriga smörgåstårtor samt köttfärspaj. Lömskt gott! :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback