Gärna mer utbyte med Kurdistan

Tisdag 1 december 2009:

Sitter på kommunfullmäktige och deltog nyss i debatten om vänortsutbyte eller ej med den kurdiska staden Nusyabin, som ligger i Turkiet. Motionen som låg till grund för debatten var inriktad på vänortsutbyte, mycket i syfte att pressa den turkiska regimen att minska diskrimineringen av kurder. Där gick motionen snett, kommunen kan inte ägna sig åt utrikespolitik. Men ett kulturellt, ekonomiskt och socialt samarbete mellan föreningar, företag och i någon mån även politiker och förvaltningar inom Uppsala kommun skulle kunna vara givande.
Men utbytet kunde ännu hellre ske med Kurdiska regionen i Irak. Kopplingarna där är många med Sverige, inte minst i form av återvandrade svenska kurder som nu har viktiga positioner i politik och affärsliv i Irakiska Kurdistan.

Jag har varit flitig resenär till Kurdiska regionen inom Irak sedan 2006. Under 2009 har det blivit tre besök i Erbil m fl platser. Mitt intresse för kurdernas sak är stor, vilket lett till såväl flera besök till Irakiska Kurdistan som till utbildningsprojekt i Sverige för främst irakiska kurder. Kan för övrigt rekommendera Ingmar Karlssons bok "Kurdistan - landet som icke är".

Det finns goda potentialer i utökat ekonomiskt, socialt och kulturellt samarbete med t ex Irak. De nästan 120 000 personerna i Sverige med irakisk bakgrund (varav många är kurder) är en tillgång för detta. Här finns inte minst utrymme för ökad export från Sverige av såväl tjänster som varor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback