Utsikt från valstugan

Idag stod jag i Folkpartiets valstuga på Stora Torget i Uppsala hela eftermiddagen. För övrigt är det ett missvisande namn, så litet som det torget är. Solen flödade och det var en strid ström av intresserade besökare. Några exempel: 

Två yngre kvinnor (är det politisk inkorrekt att skriva tjejer?) som ville förvissa sig om att Folkpartiet driver språktestkravet, de tyckte det var vikigt, ett sätt att visa att vi vill inkludera nya svenskar i samhället, värnar deras möjligheter attfungera bra i det svenska samhället, ta del i samhällsdebatten etc. 

Ett par som var angelägna om att de upphandlingar som kommunen gör läggs upp på ett sådant sätt att det är möjligt för personalkollektiv och småföretagare att kunna lämna anbud. När man t ex inom äldreomsorgen lämnar ut stora verksamheter på anbud, då klarar inga andra än storföretag och kommunen själv att lägga anbud. 

En arbetslös kille som undrade vad vi tänkte göra åt AMS. Frågan kom samma dag som det i media stod om Riksrevisionens hårda kritik mot Arbetsmarknadsstyrelsen. Han som frågade utgick dock från sina egna erfarenheter av arbetsförmedlingen, han var mycket kritisk. Mycket byråkrati och krångel var hans intryck. Ett exempel var att han skulle bekräfta att han fortfarande sökte jobb (ungefär så) och gick in på arbetsförmedlingens kontor i Gottsunda i södra Uppsala. Han bor i närheten, så det kändes ju natruligt. Men, nej det gick inte. Han var ju inskriven vid kontoret inne i centrala Uppsala, så då måste han vända sig dit. Till saken hör att det inte handlade om att besöka någon handläggare, utan att via någon av arbetsförmedlingens datorer bekräfta en del uppgifter. Verkar märkligt att man inte kan kan etablera kontakt med AMS datasystem via ett annat kontor än där man matat in sina uppgifter? Vi pratade om att det finns ganska många privata alternativ numera vad gäller arbetsförmedling i form av alla bemanningsföretag. De privata alternativen verkar tämligen framgångsrika i sin arbetsförmedling. Måhända finns en del att lära för AMS? 

En snart färdigutbildad jurist undrade vad Folkpartiet och Alliansen tänker göra för alla jurister, som har en mycket kärv arbetsmarknad nu. Inte har FP något speciellt program för det, vilket hon (juristen alltså) inte heller förväntade sig. Det handlade mer om bättre fart i ekonomin, så att det blir fler jobb.  

En äldre man undrade om trafikmiljön för äldre, hur den skulle kunna bli bättre och säkrare. Han hade en hel rad förslag visade det sig. Ett bra exempel på att man som politiker inte ska gå in i detaljer. Lyssna mera. Naturligtvis ska trafikmiljön utformas så säkert som möjligt, för alla åldrar. Därom är alla partier ense, det är ingen stridsfråga. HUR detta sedan ska göras, det ansvarar kommunens kompetenta medarbetare för. Vad är det för typ av gatubeläggning, var behövs det avfasade trottoarkantstenar, hur bred ska trottoaren vara…. Inte politiska frågor.
Politiker tenderar att ha synpunkter i alldeles för hög grad om detaljer. Tydliga mål, ambitionsnivåer och kvalitetskrav t ex, det är helt rätt för en politiker att tycka om. Därför är t ex de omfattande kvalitetsredovisningar som görs inom skolan så viktiga. 

Det var många fler samtal, men exemplen ovan får räcka just nu. Full fart hela tiden, inne i valstugan befann jag mig knappt. Jo, då och då för att hämta material om något specialområde. En del skolelever med färdiga frågeformulär dyker upp då och då. Extra viktigt att ta deras frågor seriöst. De måste få ett positivt intryck av den demokratiska processen, så att de riktigt längtar till den valdag då de själva kan vara med och avgöra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback