Lång debatt!

Kommunfullmäktige i Uppsala sammanträder och debatt pågår i skrivande stund. Det är ett lååångt tuggande om Trafikplan för Uppsala stad. Debatten fördes redan läääänge vid kommnfullmäktiges möte i juni, men debatten går i repris nu. Debatteffektivitet är tyvärr inget som präglar fullmäktiges möten. Det är klart att det ska vara debatt, detta är ju kommunens högsta beslutande organ! Här ska övergripande politiska riktlinjer fastställas. Men oj så mycket detaljfrågor som diskuteras här. Det är ju enklare att prata detaljer, om bussar ska gå på ena eller andra gatan, vilka gator som ska vara enkelriktade åt vilket håll och liknande. Njaa, kanske lite orättvist, en hel del principfrågor är väl också uppe. Men det är alldeles för långa debatter. Speciellt när nu trafkiplanen diskuteras för andra gången på två månader. BEslutet kom ändå efter två timmars debatt, så det gick snabbare än väntat.
Demokratin känns lite trög ibland. Det ligger ju en del i det som förre kulturministern Bengt Göransson brukar hävda, nämligen att det är bra om det inte går så fort. En hel del frågor mår väl av att man har tid att fundera igenom alla aspekter, ordentligt. Det var ju fallet förr, när stora statliga utredningar utredde stora politikområden. Bred parlamentarisk representation, experter, utredare jobbade under ofta lång tid. Förslagen gick på breda remisser, kompletterande infallsvinklar och problem kom fram.
Nuförtiden ska det gå fort. Enmansutredare får ett par månader på sig. Det kan passa för avgränsade uppgifter, men det låg ett värde i de bredare utredningarnas oftast längre och djupare perspektiv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback