Sju punkter för en stärkt socialpolitik för barn och unga i Uppsala

Sju punkter för en stärkt socialpolitik för barn och unga

Häromveckan invigdes Treklangen i Gottsunda, ett socialt, kulturellt och pedagogiskt centrum. Här inryms många olika verksamheter, det blir en ny viktigt träffpunkt för allt från förskolebarn till pensionärer. Här finns även t ex barnavårdscentral och ungdoms­mottag­ning. Ett bra exempel på den handfasta samverkan som behövs mellan kommunens och landstingets olika delar.

 

Målet för arbetet kring barn och unga är att alla barn och unga ska ges ett sådant stöd att de i möjligaste mån kan fostras, bo och leva i sin familj och vara kvar i sin förskolegrupp eller skolklass. Barnets bästa är utgångspunkten för alla insatser från socialtjänsten. Föräldrarna har förstås huvudansvaret för sina barn och ska i alla skeden ansvara för och vara delaktiga i överläggningar och beslut som rör deras barn.
Detta är de viktigaste delarna i riktlinjerna för socialtjänstens arbete med barn och ungdomar i behov av samhällets stöd. Nya, tydliga riktlinjer som tagits fram av den nämnd som inrättades i och med att alliansen tog över ledningen av Uppsala kommun. Socialnämnden för barn och unga, SBN, har ett samlat ansvar för såväl myndighetsutövning för barn och ungdomar i åldern 0 – 20 år som för att medverka i samhällsplaneringen med sociala perspektiv. Ansvaret för t ex kommunens arbete med Mötesplats Gottsunda ligger på SBN, i samarbete med ett par andra nämnder.

 

Samverkan med andra berörda måste fungera väl. Det gjorde det inte tidigare. Men nu finns t ex ett tydligt samverkansavtal med Landstinget, med gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. Nu finns ett samverkansavtal med polisen om gemensamma arbetet med att stärka tryggheten i Gottsunda och andra delar av kommunen.

 

Den förut skenande kostnadsutvecklingen för placeringar på institutioner har brutits. Här har de erfarna socialsekreterarna gjort ett gott jobb med att fullfölja SBNs nya riktlinjer. Hemmaplanslösningar i första hand, familjehem i andra hand och HVB (hem för vård och boende) i tredje hand. De som har behov av insatser får det, men delvis på annat sätt än tidigare.


Sju viktiga utvecklingspunkter

 

Men det finns en hel del kvar att utveckla och förbättra!

För det första tidig upptäckt. Ju tidigare man identifierar problem som kräver socialtjänstens insatser, desto större möjlighet att kunna stötta på ett enkelt och effektivt sätt.

För det andra förnyade vårdformer och behandling, byggd på vetenskapligt beprövade metoder.

För det tredje ett ökat fokus på förebyggande insatser, t ex stadsdelsutveckling med tydliga sociala perspektiv. Men kommunala insatser räcker inte.

Det krävs för det fjärde en stärkt samverkan med organisationer, näringsliv och enskilda för att utveckla ett gemensamt ansvarstagande för social utveckling och förebyggande insatser.

För det femte en ökad delaktighet i stadsdelsutvecklingen, t ex genom medborgardialoger i flera nya former.

För det sjätte ska planerna för Sävja kulturcentrum genomföras.

För det sjunde ska Uppsala kommuns barn- och ungdomspolitiska program få genomslag, leda till åtgärder och följas upp.

 

Allianspartierna har ett samlat program för socialpolitiken för barn och unga i Uppsala. Vi vill fortsätta att ta ansvaret för att de barn och unga som behöver stöd får det med barnets/den unges bästa i fokus. Vi vill fortsätta att ta ansvaret för en aktiv stadsdelsförnyelse med sociala perspektiv, för ett tryggare Uppsala inte bara för barn och unga, utan för alla åldrar.

 

Anders A. Aronsson (FP); Torsten Tornberg (M), Berit Danielsson (C), Leif Boström (KD), för allianspartierna i socialnämnden för barn och unga

 

/Anders A. Aronsson (FP) är ordförande i SBN, de tre övriga är ordförande i ett av de individutskott för myndighetsutövning som finns inom SBN/


För frågor och synpunkter, kontakta Anders A. Aronsson, 070-377 5062, eller via e-post
[email protected]


Folkpartiet Uppsala om HBTQ

I avvaktan på att Folkpartiet Liberalerna Uppsala Kommunförenings HELA kommunpolitiska program, Liberalt perspektiv Uppsala 2010 - 2014, finns tillgängligt via FP Uppsalas hemsida, så kan man läsa avsnittet om HBTQ här nedan. Programmet har utöver olika politiska ämnesområden tre teman som gäller alla politikområden, sådant som ska genomsyra rakt över:
  • Jämställdhet
  • Barnperspektivet
  • HBTQ

H B T Q

I vårt liberala Uppsala har alla rätten att leva sitt eget liv utifrån sina egna förutsättningar och drömmar. Ett hinder för människors möjligheter att leva och verka är flera av de normer som finns överallt. Uppsala ska vara en öppen och fördomsfri stad. (HBTQ = homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner, i texten förkortat till HBT)

I förskolan och skolan läggs grunden för attityder senare i livet. Barn från regnbågsfamiljer måste mötas med samma respekt som andra barn. Att förskolan och skolans personal är medvetna om att alla föräldrapar inte består av en mamma och en pappa måste vara en självklarhet. Ofta förutsätts alla vara heterosexuella, och de som inte är det känner sig exkluderade. Att inte följa normen är alltid svårt och man riskerar att drabbas av mobbing. Det är viktigt att HBT-ungdomar ska känna att de inte är onormala eller mindre värda. Skolan måste bli bättre på att aktivt bryta ner skadliga normer och agera mot mobbing och utsatthet.

Vi anser att man från vaggan till äldreboendet ska få vara sig själv. Kommunens personal ska ha tillräckliga HBT-kunskaper för att alla ska få ett korrekt bemötande. HBT-personer kan drabbas av hatbrott och relationsvåld. Kommunen måste inkludera ett HBT-perspektiv i sitt arbete mot att förhindra hatbrott och se till att det finns särskilt stöd och skydd för HBT-ungdomar som drabbas. Också arbetet mot våld i nära relationer måste innehålla ett HBT-perspektiv. En kvinna kan bli misshandlad av sin flickvän och en man av sin pojkvän. Även personal som möter invandrare genom SFI eller kommunens introduktion ska ha kunskaper om HBT. Det handlar inte om att tolerera det ”onormala”, utan rätten för alla att få vara sig själva. /HBTQ – Homo, bi, trans och queer/

Folkpartiet Liberalerna i Uppsala vill därför:

  • HBT-certifiera stadens vård- och omsorgsverksamheter. HBT-kompetens ska vara ett krav vid upphandling av äldreomsorg.
  • Mångfaldsplanen ska innehålla tydliga aktiva åtgärder för att öka likabehandling och motverka diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.
  • Varje skolas likabehandlingsplan ska innehålla strategier för likabehandling av HBT-personer.
  • Alkohol- och drogvaneundersökningen/hälsoundersökningen ska innehålla frågor om HBT, för att öka kunskaperna om HBT och ohälsa.
  • Uppsala kommuns informationsmaterial bör utformas på ett sätt som är neutralt inför olika samlevnadsformer.
  • Allmänna bibliotek och skolbibliotek ska erbjuda litteratur och tidskrifter om HBT-frågor.
  • Krav ställs på föreningar och studieförbund som får stöd från Uppsala kommun att de åtar sig att aktivt arbeta för alla människors lika värde och motarbeta diskriminering.

Folkpartiet Uppsala om BARNPERSPEKTIVET

I avvaktan på att Folkpartiet Liberalerna Uppsala Kommunförenings HELA kommunpolitiska program, Liberalt perspektiv Uppsala 2010 - 2014, finns tillgängligt via FP Uppsalas hemsida, så kan man läsa avsnittet om barnperspektivet här nedan. Programmet har utöver olika politiska ämnesområden tre teman som gäller alla politikområden, sådant som ska genomsyra rakt över:
  • Jämställdhet
  • Barnperspektivet
  • HBTQ

 

Barnkonventionen – ett åtagande som förpliktigar

FN:s konvention om barnets rättigheter fyllde 20 år hösten 2009. Alla länder som har skrivit under Barnkonventionen är skyldiga att följa den genom att stärka barns och ungdomars ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Barn ska behandlas med respekt, ha rätt att komma till tals och barns bästa ska alltid komma i första rummet när man fattar beslut som berör barn. Även om vi kommit långt i Sverige återstår mycket att göra för att stärka barns rättigheter. I Uppsala finns kommunens Barn- och ungdomspolitiska program som ställer krav på hela den kommunala organisationen om att fullfölja Barnkonventionen.


Skolinspektionens granskning av kvalitén i arbetet med trakasserier och kränkande behandling vid ett antal grundskolor i landet har visat på stora brister. Det är inte acceptabelt. Alla elever ska kunna trivas och känna sig trygga på sina skolor, en självklar förutsättning om barn ska kunna lära sig något.

 

Folkpartiet Liberalerna i Uppsala vill därför att:

·         Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och ungdomar i Uppsala kommun

·         Alla barn och ungdomar i Uppsala kommun ska känna delaktighet och ha inflytande i frågor som rör dem.

·         Alla barn och ungdomar i Uppsala kommun ska känna trygghet och ha tillgång till olika typer av verksamheter och aktiviteter.


Kandidatpresentationer

Så här i valtider borde jag förstås redan tidigare lagt länkar här på bloggen till presentationerna av mig som kandiat.

På Folkpartiet Liberalerna Uppsalas hemsida finns presentationer av oss som är kandidater. Där finns bl a de filmer som vi spelat in, som komplement till
presentationen av mig som person.
Min film spelades in i Gottsunda Centrum. Det kändes som rätt ställe, eftersom jag engagerat mig hårt i stadsdelsutvecklingsarbetet där.
På FP-sidan finns även en länk till "Mina tre viktigaste frågor".

Sveriges Radios och Sveriges Televisions hemsida inför allmänna valen 19 september är ambitiös och bra. Där finns bl a Valpejl/Kompassen, där man kan ange vad man själv tycker om flera olika politiska frågor. Detta matchas sedan med vad en stor mängd kandidater, till riksdagen främst, svarar. Man får svar på vilken politiker som bäst matchar just MINA ståndpunkter.
Även jag har en presentation av mig själv inlagd i Valpejl. 

Jag har senaste veckorna träffat flera personer som berättat att de fyllt i "Kompassen" och sedan fått besked om att just FP-kandidaten Aronsson i Uppsala, det är din kandidat.  Ingen av de som berättat detta för mig är f ö aktiva folkpartister. Men de skulle ju kunna bli! :-)

Invigning igen - Engagemangsguiderna!

I tisdags, 7 september, var det invigningsdags igen. Denna gång var det Engagemangsguiderna och Gottsunda Sisterhood som invigde sina gemensamma lokaler i Gottsunda. Lokalerna ligger strax intill Gottsunda centrum, med Uppsalahem som välvillig och stöttande hyresvärd. Uppsalahems engagerade distriktschef Kees Geurtsen var förstås bland invigningsgästerna. Vi var också några politiker på plats. Engagemangsguiderna har skrivit om invigningen på sin blogg .

Engagemangsguiderna ska stötta och guida ungdomar i Gottsunda att utifrån sina intressen delta i föreningslivet. Om det inte finns någon förening som passar ska ungdomarna få råd och stöd om hur man enkelt startar sin egen förening.

 

Projektet får stöd av statliga Ungdomsstyrelsen och drivs av Centrum för ideellt arbete, inom Uppsala Föreningsråd.

Inom projektet görs i samarbete med Uppsala Näs IK, UNIK, en särskild satsning på idrotten. Fotboll för barn och ungdomar står i fokus.


Gottsunda Sisterhood är också inriktat på att stimulera till föreningsaktivitet, men har tjejer i åldrarna 13 – 19 som målgrupp. Sisterhood har även några rum för träffar och andra aktiviteter i lokalerna de delar med Engagemangsguiderna.

Gottsunda Sisterhood drivs av Gottsunda Dans & Teater som har flera projekt på gång i Gottsunda. För balansens skull även ett som är inriktat på pojkar, skrev om det i min blogg häromveckan.

 

Om en god del av den energi, kreativitet och aktivitetslusta som finns bland ungdomarna i Gottsunda i än större utsträckning kan ske i olika typer av föreningar vore mycekt vunnet. föreningar som kanske inte ser ut som alla andra föreningar. Det finns plats för nya föreningsformer. Även om det redan idag finns en mångfald som ingen kan klara att överblicka, lyckligtvis.


Träffpunkt Treklangen i Gottsunda

Kommunalrådet Cecilia Forss (M) knyter invigningsband, assisterad av Treklangens verksamhetsledare Mattias Rosendahl och övervakad av Treklangens ledningsgrupp samt Anders A. Aronsson (FP) och Ludvig Larsson (FP).

Invigningarna har duggat tätt senaste tiden. Lördag 4 september var det dags att inviga Träffpunkt Treklangen, i Gottsunda. I strålande solsken kunde vi först ha en liten invigningsceremoni, inramat av musik av ”von Veilitzen”, bestående av en grupp ungdomar från Gottsundaskolan. Mattias Rosendahl, engagerad och engagerande verksamhetsledare för Mötesplats Treklangen, hälsade välkommen. Folkpartiets landstingsrådskandidat Ludvig Larsson, jag själv och kommunalrådet Cecilia Fors (M) höll tal, varefter Cecilia fick invigningsknyta band.

 

I Treklangen, som ligger i anslutning till Gottsundsskolan ryms verksamhet för allt från ofödda (mödravårdscentral) till träffpunkt för pensionärer. Barnavårdscentral, ungdomsmottagning, öppna förskolor, svenska för invandrare, fritidslokal för skolan, möteslokaler, Lärcentrum inom Centrum för vuxnas lärande, socialtjänstens råd& stöd samt polisen. Förutsättningarna för gott samarbete mellan kommunala verksamheter, landstinget, staten i form av polisen samt föreningslivet är mycket goda.

 

Läs mer om Treklangen i kommunens pressmeddelande om invigningen.

 

Det finns en del foton från invigningen på sidan Mötesplats Uppsala.

 

Efter invigningen fick man förstås gå runt i lokalerna, kolla på alla fina utrymmen, prat med personal som var på plats. Det gick inte att ta miste på entusiasmen bland medarbetarna; fina, gemensamma lokaler ger än bättre förutsättningar för samarbete. Allt i syfte att kunna ge den service och det stöd som respektive person eller familj behöver.