Sju punkter för en stärkt socialpolitik för barn och unga i Uppsala

Sju punkter för en stärkt socialpolitik för barn och unga

Häromveckan invigdes Treklangen i Gottsunda, ett socialt, kulturellt och pedagogiskt centrum. Här inryms många olika verksamheter, det blir en ny viktigt träffpunkt för allt från förskolebarn till pensionärer. Här finns även t ex barnavårdscentral och ungdoms­mottag­ning. Ett bra exempel på den handfasta samverkan som behövs mellan kommunens och landstingets olika delar.

 

Målet för arbetet kring barn och unga är att alla barn och unga ska ges ett sådant stöd att de i möjligaste mån kan fostras, bo och leva i sin familj och vara kvar i sin förskolegrupp eller skolklass. Barnets bästa är utgångspunkten för alla insatser från socialtjänsten. Föräldrarna har förstås huvudansvaret för sina barn och ska i alla skeden ansvara för och vara delaktiga i överläggningar och beslut som rör deras barn.
Detta är de viktigaste delarna i riktlinjerna för socialtjänstens arbete med barn och ungdomar i behov av samhällets stöd. Nya, tydliga riktlinjer som tagits fram av den nämnd som inrättades i och med att alliansen tog över ledningen av Uppsala kommun. Socialnämnden för barn och unga, SBN, har ett samlat ansvar för såväl myndighetsutövning för barn och ungdomar i åldern 0 – 20 år som för att medverka i samhällsplaneringen med sociala perspektiv. Ansvaret för t ex kommunens arbete med Mötesplats Gottsunda ligger på SBN, i samarbete med ett par andra nämnder.

 

Samverkan med andra berörda måste fungera väl. Det gjorde det inte tidigare. Men nu finns t ex ett tydligt samverkansavtal med Landstinget, med gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. Nu finns ett samverkansavtal med polisen om gemensamma arbetet med att stärka tryggheten i Gottsunda och andra delar av kommunen.

 

Den förut skenande kostnadsutvecklingen för placeringar på institutioner har brutits. Här har de erfarna socialsekreterarna gjort ett gott jobb med att fullfölja SBNs nya riktlinjer. Hemmaplanslösningar i första hand, familjehem i andra hand och HVB (hem för vård och boende) i tredje hand. De som har behov av insatser får det, men delvis på annat sätt än tidigare.


Sju viktiga utvecklingspunkter

 

Men det finns en hel del kvar att utveckla och förbättra!

För det första tidig upptäckt. Ju tidigare man identifierar problem som kräver socialtjänstens insatser, desto större möjlighet att kunna stötta på ett enkelt och effektivt sätt.

För det andra förnyade vårdformer och behandling, byggd på vetenskapligt beprövade metoder.

För det tredje ett ökat fokus på förebyggande insatser, t ex stadsdelsutveckling med tydliga sociala perspektiv. Men kommunala insatser räcker inte.

Det krävs för det fjärde en stärkt samverkan med organisationer, näringsliv och enskilda för att utveckla ett gemensamt ansvarstagande för social utveckling och förebyggande insatser.

För det femte en ökad delaktighet i stadsdelsutvecklingen, t ex genom medborgardialoger i flera nya former.

För det sjätte ska planerna för Sävja kulturcentrum genomföras.

För det sjunde ska Uppsala kommuns barn- och ungdomspolitiska program få genomslag, leda till åtgärder och följas upp.

 

Allianspartierna har ett samlat program för socialpolitiken för barn och unga i Uppsala. Vi vill fortsätta att ta ansvaret för att de barn och unga som behöver stöd får det med barnets/den unges bästa i fokus. Vi vill fortsätta att ta ansvaret för en aktiv stadsdelsförnyelse med sociala perspektiv, för ett tryggare Uppsala inte bara för barn och unga, utan för alla åldrar.

 

Anders A. Aronsson (FP); Torsten Tornberg (M), Berit Danielsson (C), Leif Boström (KD), för allianspartierna i socialnämnden för barn och unga

 

/Anders A. Aronsson (FP) är ordförande i SBN, de tre övriga är ordförande i ett av de individutskott för myndighetsutövning som finns inom SBN/


För frågor och synpunkter, kontakta Anders A. Aronsson, 070-377 5062, eller via e-post
[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback