Det är inget ungdomsuppror
Det är inget ungdomsuppror
Alla de 15 000 människor som bor i Gottsunda och Valsätra har rätt till en lugn och trygg miljö. Långsiktigt handlar det självklart om att alla människor i området kan känna framtidstro så att unga inte lockas in i kriminalitet. Mer kortsiktigt handlar det om att polisen har resurser att närvara och om än fler fältassistenter såväl dag- som kvällstid. Alliansregeringen arbetar aktivt för att öka antalet poliser och stärka insatserna mot ungdomsbrott.
Folkpartiet har nu i Alliansregeringen också fått gehör för att det ska skjutas till 10 miljarder kr till kommunerna för att värna välfärden. I kommande budgetförhandlingar i Uppsala kommun kommer vi att driva ökade resurser till socialtjänstens förebyggande arbete i Uppsala.
Den senaste tiden har det varit mycket oroligt i Gottsunda och Valsätra. Anlagda bilbränder, en brandbomb in i badhuset, stenkastning och vandalisering har rapporterats från området flera nätter i rad. Det är givetvis helt oacceptabelt. Det är en liten grupp som med dessa våldsamheter stör och förstör för väldigt många. För det är viktigt att understryka att den absoluta majoriteten inget hellre vill än att leva i lugn och ro, trivas i sin naturnära stadsdel med stort kulturutbud.
Sociala missförhållanden och arbetslöshet är självklart en förklaring till oroligheterna. Men vi måste vara tydliga med att utanförskap aldrig kan bli en ursäkt för att vandalisera och skapa otrygghet.
Boende i Gottsunda och Valsätra har självklart rätt att känna samma trygghet som människor i övriga Sverige. Uppsalahem och andra stora hyresvärdar har under flera år arbetat med att hålla bostäder, trappuppgångar och grönytor i allt bättre skick. Det bidrar till ökad trivsel och till att bilden av området blivit mer positiv.
På kort och lång sikt behövs dock fler åtgärder för att motverka våldet. Det handlar om ökat föräldrastöd, sociala insatser, ideella krafter samt insatser genom polis och skola.
Vi vill framför allt sätta fingret på två insatser som vi bedömer som särskilt viktiga för tryggheten.
För det första måste polisen punktmarkera den lilla grupp personer i åldern 20-30 år som står för oroligheterna och som har ett kriminellt förflutet. Vi vet att dessa äldre kriminella drar med sig yngre.
Det är absolut ingen ungdomsrörelse som gör uppror utan en liten begränsad grupp. I Stockholm har det så kallade Nova-projektet, där polisen punktmarkerat personer i den organiserade brottsligheten, varit en lyckad strategi. En motsvarande insats kan vara en viktig del i hur Uppsalapolisen bör agera i detta fall.
Polisen måste även genomföra sina insatser i området på ett lugnt och balanserat sätt. Så verkar inte varit fallet under den oroliga sista helgen i augusti.
För det andra behöver vi fler lugnande krafter ute på gatorna på nätterna. Polisen kommer att öka sin närvaro i Gottsunda och Valsätra, men det är centralt att fältassistenterna blir än mer aktiva ute. Polisen kan genom sin närvaro förebygga brott akut, medan fältassistenterna på ett annat sätt bygger förtroendefulla relationer och förtroende för samhället.
Fältassistenter skapar relationer med ungdomar och finns till för dem som behöver stöd. Ökat inslag av nattvandrare, "Vuxna på stan", är också angeläget.
KFUM:s fritidsgård och dess verksamhet har i sammanhanget en oerhört viktig roll, liksom idrotts- och kulturföreningar av olika slag, till exempel med hiphop på Musicalen. Genom bland annat Gottsunda Factory satsas stort på stöd för att skaffa jobb eller starta eget. I början av oktober öppnar landstinget en speciell ungdomsmottagning.
De åtgärder vi föreslår kräver självklart resurser. Alliansregeringen har prioriterat mer resurser till polisen och det behövs ytterligare satsningar på rättsväsendet. För att kommunen ska klara att satsa mer även på socialt arbete behöver Uppsala ökade statliga resurser, vilket nu blir verklighet genom ökade statsbidrag till kommunerna. I Uppsala kommun kommer folkpartiet arbeta för att pengar ska anslås för att klara att stärka det socialt förebyggande arbetet i hela kommunen.
I Uppsala kommun kommer Folkpartiet att verka för att pengar ska anslås för att klara att stärka det socialt förebyggande arbetet i hela kommunen.
Vi kan inte låta ett fåtal personer störa och förstöra för en hel stadsdel. I det arbetet har vi alla ett ansvar att hjälpa till. Det krävs än mer insatser från polisen, politiker, kommunens medarbetare, föreningsliv, hyresvärdar och inte minst från de boende själva. Hela samhället behöver kraftsamla för tryggare miljö i Gottsunda och Valsätra.
Erik Ullenhag
riksdagsledamot (FP)
Karolina Hilding
Kommunalråd (FP)
Anders A Aronsson
ordförande (FP) i socialnämnden för barn och unga
UNT 8/9 2009
"Hellre stöd och vård på hemmaplan eller i familjehem."
Publicerad: 2009-09-04 i Upsala Nya Tidning
Kostnaderna för HVB-placeringar
SVAR på Anna Norrmans (MP) insändare 29/8.
Uppsala kommuns kostnader för behandlingsplaceringar för barn och unga har under flera år haft en skenande utveckling. Den bryts nu genom åtgärder från socialnämnden för barn och unga (SBN). Barnens bästa är utgångspunkten. Hellre stöd och vård på hemmaplan eller i familjehem. Placering på hvb (hem för vård och boende) ska användas enbart vid komplicerade fall för ungdomar med stora behandlingsbehov. Varje beslut baseras på de kompetenta tjänstemännens bedömningar.
Anna Norrman (MP) förundras över att Malmö använts som jämförelsekommun. Det framstår som om Malmö är det enda som vi jämfört med. Det är felaktigt. Det är oroande om Norrman under sin tid som ersättare i nämnden kan ha missat att vi jämfört antalet placeringsdygn och kostnader för HVB med Sveriges femton största kommuner. Den visar att Uppsala låg i topp 2007 högt över genomsnittet både vad gäller antal placeringsdygn och kostnader. Det totala antalet placeringsdygn i Stockholm låg 20 procent högre än i Uppsala. Detta i en kommun med 324 procent fler invånare. Det är orimligt!
Det är intressant att Anna Norrman pekar på bristerna i Malmö, en kommun där just MP ingår i den styrande koalitionen med S och V.
I Uppsala bryter den borgerliga alliansen den tidigare skenande kostnadsutvecklingen. Besluten i SBN om nya riktlinjer och om att minska kostnaderna HAR fattats i politisk enighet – inkluderande ledamoten från MP.
Anders A Aronsson (FP)
ordförande i socialnämnden för barn och unga, Uppsala
-------
Ska komplettera med Anna Norrmans insändare här!
Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 7
i
Publicerad: 2009-09-02 i Upsala Nya Tidning
GOTTSUNDA. Efter de senaste dagarnas oroligheter i Gottsunda höjs röster för att
kommunen ska bidra till att fler nattvandrare kommer ut på gatorna.
Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 6
Ökade insatser i Gottsunda
- Vi ska vara på plats i takt med behovet, dygnet runt. Målet är att gripa och lagföra de personer som deltagit i kravallerna, säger han.
Parallellt ska antalet områdespoliser öka dagtid.
- Vi måste synas också då. Det har vi varit lite dåliga på. De som deltagit i kravallerna gillar inte att vi är här. Vi ska bli en mer lokalt anknuten områdespolis.
Parallellt ökar Uppsala kommun sina insatser. Enligt Anders A Aronsson (FP) ordförande i socialnämnden för barn och unga ska kommunen öka samarbetet mellan myndigheter, föreningar och andra som är aktiva i Gottsunda i dag.
- Det ska bli mer nattvandringar med föräldrar på stan. Men vi måste också öka våra fältinsatser från kommunens socialtjänst. Hur mycket vet jag inte i dag, säger Anders A Aronsson.
Gottsundas olika områdesgrupper och skolan ska också sammankallas i arbetet.
Vad förväntas ni uppnå?
- Vi vill markera att vi inte accepterar det som skett under helgen. Det bor 11 000 människor i Gottsunda som vill kunna leva ett tryggt liv. Det ska inte förstöras av 30-40 bråkstakar.
Är inte kravallerna ett symtom på att utanförskapet är stort i stadsdelen?
- Visst spelar det in. Men det motiverar inte att man bränner bilar och misshandlar människor. Många kommer från andra delar av världen och har det svårt - men det är bara en liten klick som står för oroligheterna, säger Anders A Aronsson.
Han tycker inte att myndigheterna blev tagna på sängen av det inträffade.
Det gör dock Roger Hellström.- Delvis blev vi det. Men det möte vi haft i dag visar att vi snabbt kunnat öppna kontakterna med de flesta som verkar i området, säger han.
Räcker insatserna?
- De åtgärder vi planerat för måste vi tro räcker. Men det vet man aldrig.
Av: Lennart Lindström [email protected]
Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 5
Krismöte i dag om oroligheterna
Gottsunda. "Alla goda krafter måste sättas in"
Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 4
Om kommunens insatser m.m.
Från TV4 Uppland den 2 september
Om kommunens insatser m.m.
"Bilbränder och bråk ska snart vara ett minne blott"
Efter helgens oroligheter i Gottsunda - nu satsar Uppsala kommun hårt för att ska komma till rätta med missförhållandena i Gottsunda.
- Vi vill markera att vi inte accepterar det som skett under helgen, säger Anders A Aronsson (FP) i ett pressmeddelande.
Det är Socialnämnden för barn och unga, SBN, och polisen som tillsammans ska arbeta för att skapa ett lugnare Gottsunda. Polisen lovar att stärka sin bevakning av stadsdelen.
För kommunens del handlar det på kort sikt om följande åtgärder:
· Genomgång av de fältinriktade insatserna från socialtjänsten/råd och stöd. Det sker redan idag ett omfattande fältinriktat arbete, men det kan behöva vässas än mer.
· Initiativ till fler insatser av nattvandrare. Det lokala Brottsförebyggande Rådet har alla kontakter för detta, fler från föreningsliv m fl behöver troligtvis aktiveras.
· Kontakt med KFUM Fryshuset om att starta verksamhet av typ ”Lugna Gatan”. Möte om detta hålls redan onsdag 2 september.
· Aktivera fler kommunala enheter för insatser inom respektive ansvarsområde. Det handlar t ex om fritids- och naturvårdsverksamheten och gatukontoret.
· Gottsundas områdesgrupp, samarbetsorgan för en mångfald myndigheter, fastighetsägare, skola, föreningar m fl, sammankallas till möte snarast, hålls redan i början av september.
· Kommunen tar initiativ till en samling för de föreningar som är aktiva i Gottsunda.
· Redan tidigare har markerats behovet av ungdomsmottagning i Gottsunda samt stärkt studie- och yrkesvägledning.
Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 3
SD vill ha utegångsförbud
Efter upploppstendenserna i flera Uppsalastadsdelar på senaste tiden lägger nu Sverigedemokraten Joakim Larsson fram en en motion i kommunfullmäktige i Uppsala om att tillfälliga utegångsförbud för ungdomar ska kunna utfärdas i samband med framtida oroligheter.
Men det här tror inte Anders A Aronsson, folkpartisktisk ordförande i Socialnämnden för barn och unga, är någon vettig lösning för Uppsalas del. I stället är det viktigt att - som nu - allt fler vuxna engagerar sig som nattvandrare och annat för att förebygga oroligheter, säger han till Upplandnytt.
Från www.uppsalafria.nu
Den senaste tidens händelser i Gottsunda har inte gått landets främlingsfientliga krafter förbi. På hemsidor och bloggar kommenterar flera nazistiska och nationalistiska grupper tilldragelserna i stadsdelen.
Händelseutvecklingen i Gottsunda har rört upp känslor i flera läger, däribland hos ett flertal nationalistiska eller öppet nazistiska grupper. Många från stadsdelen har vittnat om hur unga från området reagerat på vad som uppfattats som provokationer och övervåld från polisen, men de främlingsfientliga tycks göra en annan analys. Bråken beror på ”invandrargäng” och mångkultur”.
”Invandrargäng har krossat rutor och satt eld på bilar. När två män försökte ingripa mot skadegörelsen blev de misshandlade. Under söndagsnatten kastades även en brandbomb in i ett badhus och räddningstjänst fick under polisbeskydd rycka ut till platsen”, skriver Nationaldemokraternas partiorgan Nationell idag.
Som en röd tråd genom i stort sett allt som öppet nazistiska Info 14 skriver löper anklagelsen om att det mediala och politiska etablissemanget anstränger sig för att skyla över de problem som nyhetssajten menar har sitt ursprung i det mångetniska samhället. Denna gång är det Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun, som pekas ut av nazisterna:
”Politikerna påstår sig vara oroade över utvecklingen och drar omedelbart gamla floskler om utanförskap och långsiktiga lösningar som att renovera någon sliten fritidsgård och skapa sysselsättning för ungdomarna i kommunen. Ordförande i socialnämnden tillika folkpartisten Anders A. Aronsson tycker det är viktigt att poängtera att inte alla som bor i Gottsunda är kriminella. Att detta är ett mångkulturellt problem har nog majoriteten av det svenska folket troligen redan begripit men Aronsson kämpar in i det sista, på ett något parodiskt sätt, för att få bort fokus från detta.”
Även på det främlingsfientliga forumet Nordisk.nu diskuteras Gottsunda. Signaturen GB-Jansson är upprörd över att polisen anmälts efter bråken i stadsdelen:
”Polisen har tillsatt en utredning om huruvida de handlade fel (tog i lite för hårt) mot samhällsdestruktörerna under ingripandet. Vilken fruktansvärd undfallenhet mot dessa ligister!”
Samma sak upprör Jan Rume, gruppledare för Sverigedemokraterna i Blekingekommunen Ronneby, som på sin blogg föreslår att polisen ska kasta anmälningarna i papperskorgen:
”Är det någon som är förvånad, nu kommer varenda polis som vågar att ingripa vid kravaller som i Rosengård, Gottsunda och Göteborg att anmälas det kan vi vara så säkra på. Först lockar man ut polisen genom att starta kravaller, bränder och vandaliserar, sen kastar man sten, sparkar på polishund m.m. Sen tror man polisen ska behandla dem med silkesvantar. Bara att hoppas denna anmälan hamnar i runda arkivet så fort som möjligt.”
Ivar Andersen
----------------------------------
Till denna artikel på nätet gjorde jag, Anders AA alltså, en kommentar i direkt anslutning:
Om de som kommenterar mina uttalanden åtminstone höll sig till vad jag sagt så vore det tacknämligt. (Riktar mig i detta inte mot Uppsala Fria, utan de inslag på nätet som de relaterar),
Inte i någon av mina många uttalanden i media har jag pratat om att bilbränder och stenkastning mot polisen har att göra med utanförskap. Vad jag sagt är att det är åt h-e (även om jag vanligtvis sagt oacceptabelt) att bränna eller på andra sätt förstöra bilar för folk. Helt obegripligt dessutom att kasta sten på brandbilar! Inte i någon av intervjuerna har jag ens berört begreppet "utanförskap". Kommunens insatser i kortare perspektiv kan man finna via www.uppsala.se
Den analys man kan göra efter att ha lyssnat på såväl polisen som många som bor i området, det är att ett gäng kriminella står för skadegörelsen. Det handlar om ett litet antal personer, men även få personer kan orsaka mycket skada. De närmare 10 00 personer som bor och trivs i Gottsunda har rätt till en trygg miljö och det är naturligtvis främst polisens uppgift att trygga lag och ordning.
För övrigt kan man kostatera att det tyvärr varit bränder även i de icke speciellt mångkulturella områdena Eriksberg och Luthagen. Eländigt och oacceptabelt även där.
Anders A. Aronsson (FP)
ordförande i Socialnämnden för barn och unga
Uppsala kommun
Från www.uppsalafria.nu
Polisen har förstärkt sin närvaro i Gottsunda efter den senaste tidens händelser. Från kommunens sida talar man om behovet av långsiktiga satsningar.
Anders A. Aronsson (FP) är ordförande i socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun och talar om kraftfulla insatser för att skapa ett lugnare Gottsunda. På längre sikt handlar det om att gå vidare med den så kallade Gottsundaprocessen, som bland annat involverar en upprustning av centrum och öppnandet av en ny ungdomsmottagning. På kortare sikt handlar det om närvaro på gatorna.
– Vi behöver stärka inslaget av fältinsatser från kommunens sida, dessutom uppmanar vi ju fler att nattvandra. Det bygger på att frivilligkrafter engagerar sig i sitt område och befolkar omgivningen med andra än sådana som inte borde vara ute så dags på natten.
Vittnesmålen om att stadsdelens unga känner sig trakasserade av polisen tar han på allvar.
– Det där är ju oroande den delen, men när det kommer sådana här signaler är det ju ett ansvar för polisen att verkligen fundera över vad den har för ansats och hur den hanterar kontakten med ungdomar i området.
Christer Nordström är presstalesperson för Uppsalapolisen som förstärkt sin bemanning i området. Den senaste veckan har ett trettiotal poliser patrullerat Gottsunda varje natt, mot två eller fyra i vanliga fall.
– Vår målsättning är att vi ska få tillbaka ordningen och samtidigt lagföra dem som ligger bakom den här tidens händelser, säger han.
Sex anmälningar har kommit in om våld från polisens sida och ska nu utredas.
– Ofta så uppstår det här när polisen emellanåt måste agera mera kraftfullt, säger Christer Nordström. Vi förutsätter att poliserna uppträtt korrekt och som de ska göra. Sedan ska man komma ihåg att poliserna här har varit utsatta för oerhörda provokationer, men det ursäktar inte om någon betett sig klandervärt.
Från Dagens ETC
Dagens ETC (nyhetsartikel)
2009-09-11
Uppsala kommun medger att de arbetar hårt för att komma tillrätta med missförhållandena i Gottsunda.
- Vi arbetar långsiktigt med att utveckla Gottsunda, men vid akuta lägen krävs akuta insatser. Vi vill markera att vi inte accepterar det som skett under den gångna helgen, säger Anders A Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga.
Journalist: Maria Holm
Från Uppsala kommuns hemsida
Kraftfulla insatser för lugnare Gottsunda och Stenhagen
Den senaste tidens bråk ska upphöra. Det är målsättningen med de insatser som Uppsala kommun gör.
Polisen deltar och har stärkt bevakningen. Uppsala kommun och de kommunala bolagen fortsätter det långsiktiga arbetet med att skapa en positiv utveckling i Gottsunda och Stenhagen.
Kortsiktiga och långsiktiga åtgärder
Uppsala kommun satsar hårt för att komma till rätta med missförhållandena i Gottsunda och Stenhagen.
– Uppsala kommun arbetar långsiktigt med att utveckla Gottsunda, Stenhagen och Sävja och andra stadsdelar - men vid akuta lägen krävs akuta insatser. Det säger Anders A. Aronsson (FP) ordförande i Socialnämnden för barn och unga, SBN.
– Vi vill markera att vi inte accepterar det som skett. Det bor 18 000 människor i Gottsunda, Valsätra och Stenhagen som vill leva ett tryggt liv. Det ska inte förstöras av ett mindre gäng kriminella bråkstakar. Polisen har en nyckelroll i att på kort sikt se till att det blir lugnt och tryggt i områdena. Men många andra goda krafter, som redan samverkar för områdenas utveckling, behöver ta några tag extra, säger Anders A. Aronsson.
Pågående åtgärder
- Fler av kommunens fältassistenter ska röra sig i områdena.
- Kommunen uppmanar föräldrar och andra att bli nattvandrare. Nattvandrarna har blivit 40 fler den senaste veckan. Men fler behövs. Uppsala brottsförebyggande råd stödjer och utbildar nattvandrarna.
- Kommunen för dialog med KFUM Fryshuset om att starta utbildning och annat enligt modellen Lugna gatan.
- Aktivera fler kommunala enheter för insatser i stadsdelarna. Till exempel fritids- och naturvårdsverksamheten och Gatu- och trafikkontoret, till exempel snabb klottersanering.
- Gottsundas områdesgrupp, som är samarbetsorgan för flera myndigheter, fastighetsägare; till exempel Uppsalahem och Uppsala kommuns fastighets AB, skolor och föreningar träffas kontinuerligt för att jobba effektivare, var och en för sig och gemensamt, för att göra området trevligare.
- Kommunen stöttar föreningar och enskilda som vill göra särskilda insatser för områdena.
- Kommunen jobbar intensivt med att få till fler arbetstillfällen och praktikplatser.
- Överläggningar mellan kommunledningen och polisledningen om hur situationen utvecklas och ska hanteras.
- Landstinget öppnar en ungdomsmottagning i Gottsunda 5 oktober.
Mer information
Socialnämnden för barn och unga, SBN
Anders A. Aronsson (FP), ordförande SBN
Telefon: 0703-77 50 62
E-post: Anders A. Aronsson
Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad, UAK
Hilde Klasson, samordnare
Telefon: 018-727 85 98
E-post: Hilde Klasson
Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 2
"Föräldrar har ansvaret"
Utbrända bilar i Stenhagen. Foto Annika Ilmoni/SR Uppland
Simon Monseratt, medlem i hiphopgruppen STGK i Stenhagen betonar att framför allt föräldrarna har en viktig roll när det gäller att få stopp på stöket. Det tycker även Anders A Aronsson (FP), ordförande i Socialnämnden för barn och unga.
Efter den senaste tidens oroligheter i flera Uppsalastadsdelar är det många som efterlyster fler föräldrar och vuxna ute på gatorna. En av dem är Simon Monseratt, medlem i hiphopgruppen STGK i Stenhagen.
– Föräldrar är jätteviktiga, föräldrar som är med, hör och lyssnar och att man som boende i området hjälper till. Det handlar inte om att jaga folk, det får polisen sköta och lagföra, som man säger. Men både föräldrar, kompisar, storebrorsan, förebilder, är jätteviktiga, så att man harmänniskor som man litar på och vågar kommunicera med, säger Simon Monseratt i STGK.
Även Anders A Aronsson (FP) ordförande i Socialnämnden för barn och unga vill betona att föräldrarna har en viktig roll.
– En av de viktigaste punkterna jag skulle vilja lyfta fram är det väldigt stora ansvar som föräldrar har. Kommunen kan inte lösa all problematik. I Föräldrabalken finns till och med en tydlig lagregel om att den som är vårdnadshavare har ansvar för att deras barn inte ställer till skada för någon annan. De allra flesta föräldrar tar också det ansvaret, men inte alla tyvärr och jag tror att det är en av de bidragande orsakerna till det som hänt.
Vad kan kommunen göra?
– I ett akut läge krävs det akuta insatser, utöver det vi jobbar med långsiktigt, och då är en av de punkterna just att se om vi kan stärka de fältinriktade insatserna, en annan är att stimulera fler frivilliga nattvandrare.
I morgon hålls ett nytt krismöte mellan Uppsala kommun och polisen med anledning av de fortsatta oroligheterna.
Åsa Wistedt
[email protected]
Glimt från mediainslag om Gottsunda m.m. hösten 2009 - del 1
Beredskap i Gottsunda
Polisen kommer att stärka sin närvaro i stadsdelen Gottsunda i Uppsala efter dom senaste nätternas oroligheter. Det stod klart efter förmiddagens extrainsatta möte med representanter från just polisen, samt kommunen, räddningstjänsten och hyresvärdar.
Roger Hellström, projektledare för polisens förebyggande insatser i Gottsunda, säger att det måste bli ett stopp på bränderna och förstörelsen.
– Vi kommer att öka mängden poliser i området under kvällar och nätter för att undvika att det blir mer skadegörelse. Sedan är steg två att ta reda på vilka det är som har utfört de här brotten och se till att de får sitt straff för det.
Varför har inte fler poliser kommit till tidigare?
– Vi tycker att vi har haft en lagom polisiär resurs just när det gäller Gottsunda och Valsätra. Jag pratade med poliserna som jobbar riktat mot Gottsunda och de tyckte i torsdags att det kändes väldigt lugnt. De var både överraskade och naturligtvis frustrerade över att det här händer. Tyvärr så blossar sådana här händelser upp ibland och då gäller det att slå tillbaka det så fort som möjligt, säger han.
De fem senaste nätterna har bilar satts i brand, glasrutor krossats på skolor och i Gottsunda centrum, och polis och räddningstjänst har blivit attackerade med stenar när de har ryckt ut.
Polisens ökade närvaro i området märktes mycket tydligt under den gångna helgen. I natt cirkulerade en polishelikopter över området och polisbilar stod tidvis vid varje infart till Gottsunda i går.
– Jag var med några kompisar och vi såg åtta polisbilar efter varandra. Det här förstör Gottsundas rykte och kultur, berättar en ung Gottsundabo för Upplandsnytt.
– Jag känner mig inte särskilt trygg om jag skulle gå här, men jag är ändå inte särskild rädd för jag bor inte mitt i Gottsunda, säger en annan.
– Jag skyller på föräldrarna, om de finns, säger ytterligare en Gottsundabo.
Carolina Mårtensson är nattvandrande förälder i Gottsunda
– Man ser samma ungdomar ute varje fredag och lördag kväll, de gapar och svär åt oss nattvandrare.
Skulle föräldrarna kunna göra mer?
– Ja, börja nattvandra och synas till. Mina barn till exempel tycker inte att det är kul att vara ute och ränna eftersom jag nattvandrar, säger Carolina Mårtensson.
I dag har många nyhetsteam varit på plats i Gottsunda och både Sveriges Television och TV4 har fått bildäck punkterade eller sönderskurna.
Även anmälningar mot polisen har i dag lämnats in till Uppsalapolisen från ungdomar som anser att polisen gjort sig skyld till övervåld i samband med händelserna den senaste tiden.
Thomas Eriksson, biträdande chef för ordningspolisen i Uppsala, säger att det är en mycket snäv krets av ungdomar som ligger bakom oroligheterna.
– Man ska veta att det egentligen är ett litet gäng som är grovt kriminella, och som har valt en kriminell livsstil, som uppviglar och har en svans omkring sig.
Hur kommer det då sig att man inte har kunnat gripa någon ännu?
– Det här sker ju i olika omgångar. Så många poliser kommer det aldrig att kunna finnas i hela Sverige så att vi kan hindra sådana här saker.
Anders A Aronsson folkpartistisk ordförande i socialnämnden för barn och unga deltog på dagens extrainsatta möte om läget i Gottsunda.
- Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att man inte ska få leva i lugn och ro och att ha den här typen av bråk. Mötet är till för att se på vilket sätt var och en kan bidra i sammanhanget, eftersom vi har ett gemensamt ansvar för att ha en trygg miljö i bostadsområdet.
Det har ju varit stora satsningar i Gottsunda ändå de senaste åren. Har de gett någonting?
- Generellt så tycker jag ändå att det bidragit till att lyfta fram allt positivt som görs i området och bryta en alltför negativ bild som fanns av området, säger han.
Mårten Nilsson
[email protected]
[email protected]
Cathrin Reth
[email protected]Chritine Odén