Det är inget ungdomsuppror

Upsala Nya Tidning, debattsidan den 8 september 2009

Det är inget ungdomsuppror


Det är absolut inget ungdomsuppror som pågår i Gottsunda, utan en liten grupp med kriminell bakgrund drar med sig yngre. Polisen måste markera, skriver Erik Ullenhag, Karolina Hilding och Anders A Aronsson.


Alla de 15 000 människor som bor i Gottsunda och Valsätra har rätt till en lugn och trygg miljö. Långsiktigt handlar det självklart om att alla människor i området kan känna framtidstro så att unga inte lockas in i kriminalitet. Mer kortsiktigt handlar det om att polisen har resurser att närvara och om än fler fältassistenter såväl dag- som kvällstid. Alliansregeringen arbetar aktivt för att öka antalet poliser och stärka insatserna mot ungdomsbrott.

Folkpartiet har nu i Alliansregeringen också fått gehör för att det ska skjutas till 10 miljarder kr till kommunerna för att värna välfärden. I kommande budgetförhandlingar i Uppsala kommun kommer vi att driva ökade resurser till socialtjänstens förebyggande arbete i Uppsala.

Den senaste tiden har det varit mycket oroligt i Gottsunda och Valsätra. Anlagda bilbränder, en brandbomb in i badhuset, stenkastning och vandalisering har rapporterats från området flera nätter i rad. Det är givetvis helt oacceptabelt. Det är en liten grupp som med dessa våldsamheter stör och förstör för väldigt många. För det är viktigt att understryka att den absoluta majoriteten inget hellre vill än att leva i lugn och ro, trivas i sin naturnära stadsdel med stort kulturutbud.

Sociala missförhållanden och arbetslöshet är självklart en förklaring till oroligheterna. Men vi måste vara tydliga med att utanförskap aldrig kan bli en ursäkt för att vandalisera och skapa otrygghet.

Boende i Gottsunda och Valsätra har självklart rätt att känna samma trygghet som människor i övriga Sverige. Uppsalahem och andra stora hyresvärdar har under flera år arbetat med att hålla bostäder, trappuppgångar och grönytor i allt bättre skick. Det bidrar till ökad trivsel och till att bilden av området blivit mer positiv.

På kort och lång sikt behövs dock fler åtgärder för att motverka våldet. Det handlar om ökat föräldrastöd, sociala insatser, ide­ella krafter samt insatser genom polis och skola.
Vi vill framför allt sätta fingret på två insatser som vi bedömer som särskilt viktiga för tryggheten.

För det första måste polisen punktmarkera den lilla grupp personer i åldern 20-30 år som står för oroligheterna och som har ett kriminellt förflutet. Vi vet att dessa äldre kriminella drar med sig yngre.

Det är absolut ingen ungdomsrörelse som gör uppror utan en liten begränsad grupp. I Stockholm har det så kallade Nova-projektet, där polisen punktmarkerat personer i den organiserade brottsligheten, varit en lyckad strategi. En motsvarande insats kan vara en viktig del i hur Uppsalapolisen bör agera i detta fall.

Polisen måste även genomföra sina insatser i området på ett lugnt och balanserat sätt. Så verkar inte varit fallet under den oroliga sista helgen i augusti.

För det andra behöver vi fler lugnande krafter ute på gatorna på nätterna. Polisen kommer att öka sin närvaro i Gottsunda och Valsätra, men det är centralt att fältassistenterna blir än mer aktiva ute. Polisen kan genom sin närvaro förebygga brott akut, medan fältassistenterna på ett annat sätt bygger förtroendefulla relationer och förtroende för samhället.

Fältassistenter skapar relationer med ungdomar och finns till för dem som behöver stöd. Ökat inslag av nattvandrare, "Vuxna på stan", är också angeläget.

KFUM:s fritidsgård och dess verksamhet har i sammanhanget en oerhört viktig roll, liksom idrotts- och kulturföreningar av olika slag, till exempel med hiphop på Musicalen. Genom bland annat Gottsunda Factory satsas stort på stöd för att skaffa jobb eller starta eget. I början av oktober öppnar landstinget en speciell ungdomsmottagning.

De åtgärder vi föreslår kräver självklart resurser. Alliansregeringen har prioriterat mer resurser till polisen och det behövs ytterligare satsningar på rättsväsendet. För att kommunen ska klara att satsa mer även på so­cialt arbete behöver Uppsala ökade statliga resurser, vilket nu blir verklighet genom ökade statsbidrag till kommunerna. I Uppsala kommun kommer folkpartiet arbeta för att pengar ska anslås för att klara att stärka det socialt förebyggande arbetet i hela kommunen.

I Uppsala kommun kommer Folkpartiet att verka för att pengar ska anslås för att klara att stärka det socialt förebyggande arbetet i hela kommunen.

Vi kan inte låta ett fåtal personer störa och förstöra för en hel stadsdel. I det arbetet har vi alla ett ansvar att hjälpa till. Det krävs än mer insatser från polisen, politiker, kommunens medarbetare, föreningsliv, hyresvärdar och inte minst från de boende själva. Hela samhället behöver kraftsamla för tryggare miljö i Gottsunda och Valsätra.

Erik Ullenhag
riksdagsledamot (FP)
Karolina Hilding
Kommunalråd (FP)
Anders A Aronsson
ordförande (FP) i socialnämnden för barn och unga
UNT 8/9 2009

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback