Demokratin befäster sin ställning i Irak
Rapporterna från parlamentsvalet i Irak är positiva. Tyvärr ett antal attentat och bombdåd, men många ville vara med och rösta. Valdeltagandet beräknas till ca 60 procent. Dock mycket högre i de kurdiska områdena i norr. Enligt kurdiska tidningsuppgifter var andelen röstande 90% i Suleymania, 80% i Kirkuk, 95% i Diyala, 80% i Duhok och 80% i Erbil. Även om det är en ung demokrati fortfarande så känns den hyfsat väl etablerad. Hoppas det inte blir några bakslag när nu kohandeln och kompromissandet för attt få ihop en styrande koalition kommer igång.
I kurdiska regionen i norra Irak är det inte alls som i Baghdad. Även om oroligheter kan förekomma så känns det tämligen lugnt och tryggt att vandra på gatorna i t ex Erbil. Det satsas på ny- och ombyggnader, många tunga investeringar av såväl inhemska som utländska intressenter. Inte minst från Turkiet.
Ett hinder för utveckling och vettiga affärer är tyvärr den utbredda korruptionen. Där behövs många åtgärder för att få till ett bättre läge.
Borgen i Erbil, huvudstad i Kurdiska regionen, Irak
Här sträcker sig historien långt bakåt, sjätte århundradet före Kristus minst. Erbil kallas på kurdiska för Hewler, men namnet Erbil finner man i sumeriska skrifter från tiden 2000 f kr.
Det finns fortfarande bostäder uppe i borgen!
Foto: Anders A. Aronsson