Framtiden i våra händer

En ganska regnig och grå dag. Men innehållsrik ändå. Folk från hela landet, IOGT-NTOs distriktsstyrelser, och IOGT-NTOs förbundsstyrelse har diskuterat riktlinjerna för verksamhetens utveckling, med sikte på 2009. 
Vi är mitt inne i en spännande utveckling. 
Många nya medlemmar, över hela landet. 
Många som engagerar sig i förebyggande arbete, av typ föräldrakontakter.
Många som engagerar sig i socialt arbete, inte minst nyktra alkoholister. Kamratstödsgrupper t ex.
Många intresserade av alkohol- och narkotikapolitik.
Mer om verksamheten på www.iogt.se

Även en organisation kan ha växtvärk. Det är inte lätt att hinna ta kontakt med alla nya medlemmar, hälsa dem välkomna, erbjuda aktiviteter. Många vill vara med enbart för att stötta och det är helt OK. Själva medlemskapet i IOGT-NTO är ett sätt att visa engagemang. Men om bara ett par procent av alla nya medlemmar därutöver vill vara med och leda en Junis-grupp, vara med i en studiecirkel kring filmen "Såsom i himmelen", driva kommunal alkoholpolitik eller hjälpa till att hålla iordning en föreningslokal, så blir det ganska många. Fem procent av de senaste tjugo månadernas 20.000 nya medlemmar - ja det blir ju tusen personer!

Visst är det en utmaning och medför en del problem med många nya medlemmar. Men vilka angenäma problem, eller problem... jag vill inte kalla det problem, utan möjligheter till förnyelse och vidgad verksamhet. Nya former, intressegrupper, aktionsgrupper, intressegrupper med egna sidor i IOGT-NTOs community, osv osv... Många krafter behövs i arbetet mot de problem som orsakas av alkohol- och drogbruk.

Upsala Nya Tidnings förstasida och en helsida i lördags, 2 september, handlade om kvinnors kraftigt ökade alkoholbruk. Vad innebär detta för folkhälsan på kort och lång sikt, om utvecklingen inte kan bromsas?  



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback