Fin valdag!

Den gamla traditionen att partiföreträdare står och delar ut valsedlar utanför vallokalen, den är som sagt gammal, men knappast god längre. Det skulle räcka fuller väl att man höll koll på att alla valsedlar finns tillgängliga och är i god ordning. 

Jag startade söndagen valarbete kl 08 vid min gamla vallokal, matsalen i Domarringens skola, Uppsala. Tämligen få röstande de första två timmarna. Behållningen är att snacka med gamla bekanta bland övriga partiers utdelare, bl a centerpartiets kommunalråd i Uppsala, Lars O Ericsson.

Efter morgonpasset med utdelning hann jag med att öva fickparkering och start i backe med den äldre sonen vid ratten, i körkortstagningstagen. Dessutom fyllde han år på valdagen, så jag stack emellan med att baka bullar till födelsedagsfikat också, fast det fick bli en köpt tårta.

Eftermiddagspasset med valsedelsutdelning, vid Tunabergsskolan, gav också  tillfälle till intressant samtal, med Birgitta Dahl, riksdagens förutvarande talman, tidigare miljöminister m fl tunga uppdrag.  En av hennes döttrar, Kersin Kokk, är mycket engagerad och aktiv i IOGT-NTO i Uppsala, dessutom jobbar hon på IOGT-NTOs kansli som kommunikatör och arkivansvarig. Birgitta Dahl bodde med sin dåvarande man på Arken, Nykterhetsvännernas Studenthem i Uppsala, i början av 1960-talet, så där hade vi ännu en gemensam punkt. Själv bodde jag på Arken mellan 1973 och 1985. Numera är jag en av nio huvudmän i Stiftelsen Nykterhetsvännernas Studenthem. De ganska åldriga stadgar som gäller innebär att vi huvudmän utses genom ko-optation, dvs vi utser oss själva! Inte alla på en gång, men en tredjedel i taget väljs om eller någon ny kommer in, vartannat år. Lite märklig ordning, men det funkar.

Mycket politik e de...

Det är en hel del politik nu inför valet den 17 september, men en del annat också. För mer info om mina partipolitiska prioriteringar för Uppsala, klicka på länken "AAA i valet" längre ner i högerspalten, eller gå direkt till
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/PersonalPage____45657.aspx

I Upsala Nya Tidning den 14 september har jag och Urban Wästljung en debattartikel om Folkpartiets miljöpolitik, med i första hand lokala perspektivet på de globala frågorna:
http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=2-AV_ID=531264,00.html

Inte så mycket nytt...

Josefsson inte direkt på bettet...
Jaha, så gick då Janne Josefssons upphaussade ”Uppdrag Granskning ” i SVT tisdag kväll. Stor genomgång om han Perssons ledarstil och sedan en lång drapa om godsägare Persson. Hur påverkas trovärdigheten när man för fram budskap om kamp för de svaga och dessutom häcklar lyckosamma företagsledare, hur påverkas trovärdigheten när han Persson då själv investerar många miljoner i att bygga en herrgård? Men snälla Janne Josefsson, detta tema var väl ändå att koka soppa på en spik (om är en välmående och rund herrgårdsspik)?? Detta har det ju skrivits en massa om redan förut. Var fanns nytänkandet, de begåvade infallsvinklarna? Det som var bra var klarläggandet om att alla officiella siffror från t ex SCB, Statistiska Centralbyrån, som ansvarar för Sveriges officiella statistik, visar så tydligt att alla INTE är med. Minst en miljon medborgare utanför arbetsmarknaden, detta i ett land som han Perssons parti styrt i decennier. Varför är inte alla med redan nu? Han Persson har ju haft all tid i världen att göra allt så bra. Han Persson driver någon slags oppositionspolitik mot … ja mot sig själv måste det vara, eftersom hans parti haft makten så länge. Eller har inte hans parti ansvar för hur situationen ser ut nu? Vem har det annars?? ”Politik är att vara kluven” brukar det heta, med adress Folkpartiet. Men numera verkar det vara han Perssons parti som tagit över den parollen. ”Upp till kamp mot de kval som vi själva ställt till med!” Eller??

 

Leijonborg på bettet
Stora Torget Uppsala tisdag kvart i sex på aftonen, Lars Leijonborg med följe dyker upp. Mycket folk har samlats, Erik Ullenhag och Cecilia Wikström har agerat ”förband” och värmt upp publiken. Lars L ser glad och pigg ut, trots att det är sista torgmötet för dagen. Han har varit på sju, åtta andra orter under dagen, åkt runt hela Mälaren. Det blir några markeringar om skola, en politik för fler jobb och om styrkan med Alliansen. Många har frågor efteråt, Säpo-killarna håller noga koll runt om hela tiden. Ett bra torgmöte, stärker modet hos Folkpartimedarbetarna på gräsrotsnivå. Den här typen av direktkontakt mellan politiker och väljare borde vara mera frekvent förekommande även när det inte är valrörelse.


Väskparad gav minnesfloder

Under helgen ägnade jag mig åt vinds- och källarröjning tillsammans med sönerna och f d hustrun. Det blir lätt mycket grejer kvar när man som jag har en tendens att spara på saker. Men jag har blivit bättre på att kasta, inte minst papper.
Det fanns en massa gamla väskor, portföljer och resväskor t ex, mer eller mindre slitna, mer eller mindre fula. Det är ju mode även i väskor. Några ville jag dock spara, väskor förknippade med diverse minnen och upplevelser, eller med affektionsvärde.
Min morfars gamla doktorsväska t ex, en sliten, brun läderportfölj från början av förra seklet. Morfar var inte doktor, utan trädgårdsmästare, han odlade väl sin jord i det som då var utkanten av Karlstad. Han odlade inte bara jorden, utan även själen, undrar hur många böcker han läste under sin levnad, skönlitteratur såväl som filosofiska verk och faktaböcker.
Men här fanns också portföljer, tygkassar och bagar från allsköns konferenser och resor. Från IOGT International World Congress i Zürich 1986 t ex, skulle man kunna berätta en hel del om. Från IOGT Cultural Conference i Colombo, Sri Lanka 1992, eller ICAA-kongressen i Calgary, Canada, undrar vilket år det var, eller ICPA i Nairobi, Kenya, 1982. Till den sistnämnda åkte jag och en kollega en vecka innan, så vi kunde åka på safari till Masai Mara Nationalpark. Parken gränsar till Serengeti nationalpark i Tanzania. Det var enormt att se savannen breda ut sig, hela Rift Valley, fullt med vilda djur. Sebror, elefanter, antiloper, giraffer, strutsar, norhörningar, flodhästar, schakaler, vårtsvin, de fula gnuerna i hundratusental och en hel del annat. En flock med tjugofyra lejon låg och dåsade i en sluttning, vi stannade med bilen bara några meter ifrån, men djuren låg tryggt kvar. Det gjorde de ju rätt i, vi hade enbart ambitionen att iaktta och fotografera. 
Ja, sådär kan minnena forsa fram bara genom att man ser en gammal konferensmapp. 
Men utslitna portföljer och resväskor fick nu ändå bege sig på en sista resa, till återvinningsstationen i Librobäck. 


Duell igen

Ikväll kollade jag på valduellen i SVT mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Jag gillar inte Göran Persson och hans politik, men han är en skicklig debattör. Reinfeldt missade en del klarlägganden tycker jag, en hel del felaktigheter i Göran Perssons beskrivning av Alliansens politik fick stå oemotsagda. Men Göran Persson har en mycket bufflig debattstil, avbyter motståndaren, ler hånfullt eller tittar bort. Det är översittarfasoner. Men det passar väl in i bilden av godsägare Persson, eller ännu bättre patron Persson. Patron på bruket som vet bäst vad arbetarne behöver. Viktigast nu är en tandvårdsreform, det ska ge fart på Sverige. Häpp!

En härlig morgon

Nu lördag morgon den 9 september har jag cyklat runt i det fina Svartbäcken, den stadsdel i Uppsala där jag bor. Väl påpälsad med t-shirt, tröja och jacka, ja handskar t o m, gav jag mig ut för lokalt politiskt arbete, i form av att dela ut flygblad i brevlådor. Ganska snart hamnade tröjan i väskan, liksom handskarna. Det är ju fantastiskt sensommarväder, strålande sol och hyfsat varmt. Igår var det höst, kallt och regnigt, men lagom till helgen, med Kulturnatten i Uppsala så är det sol. Skönt för alla helglediga.
Jag missar Kulturnattens begivenheter tyvärr, men anledningen är trevlig. Ska på femtioårskalas hos en arbetskollega.
I Dagens Nyheter visar senaste  opinionsmätningen borgerlig övervikt, om än liten. FP har tappat en del, men det är inget ras. Man kan fortsätta att hoppas...


Mycket politik e de...

Det blir mycket om politik här på bloggen nu. Det finns mycket annat att skriva om, men just nu är valkampanjen prioriterad. Som ordförande i Folkpartiet Liberalernas Kommunförening Uppsala och som kandidat på kommunfullmäktigelistan känner jag ett stort ansvar för att bidra till en framgång för Folkpartiet.

Idag hela eftermiddagen var jag i valstugan på Stora Torget i Uppsala. Det är riktigt kul att snacka med alla som kommer och ställer frågor om olika politiska sakområden: äldreomsorg, skolan, arbetslösheten, biståndspolitik, skattefrågor och en hel del annat. Vi är ju flera som hjälps åt. Man kan inte vara insatt i alla frågor, men man kan ta reda på det man inte vet. Vi har bra och tydliga material att dela ut denna gång, det är en styrka. Idag var Mauricio Rochas på besök en stund och presenterade tillsammans med Mohamad Hasan och Ismail Kamil en integrationsrapport om Uppsala. Lite senare höll Erik Ullenhag torgmöte. Vår kommunala toppkandidat Karolina Hilding var också där ett bra tag, hon som är känd från bussreklamen i Uppsala. Vaksamma ögon har hittat artiklar om denna bussreklam även i tysk media, förutom all den upmärksamhet som varit i Sverige.

Programmet "Testa ditt val" i SVT1 fredag kväll blev en tydlig framgång för de borgerliga partierna, främst fp och kd. Jag såg enbart de sista tio minuterna, men upplägget innebar att olika grupper "undersköterskor", "småbarnsföräldrar" etc röstade i början av programmet, varefter diverse olika ämnesområden behandlades under programmets gång. I slutet jämfördes sympatierna i början och i slutet av programmet, såväl inom respektive grupp som totalt. (s) som hade lågt från början fick ännu lägre, (mp) ökade, medan inom borgerliga sidan (m) tappade och (fp) och (kd) gick rejält framåt. En så liten grupp om totalt 130 personer (uppfattade den siffran, ej 100% säker) är inte representativ, men inriktningen var naturligvis upplyftande.
En av småbarnsföräldrarna, en kvinna i trettioårsåldern, ville ha ordet när det var möjligt att kommentera: "Jag har alltid varit moderat, det har liksom varit naturligt för mig. Men nu ska jag rösta på Folkpartiet, Leijonborg är värd allt stöd." Ej ordagrant återgivet, men andemeningen var denna.
Sånt hör man gärna mera av, även om det inte stärker alliansen.

Gemyt vid valstugan

TV-utfrågningen av Leijonborg

Lars Leijonborg gjorde en bra insats i utfrågningen i TV1 ikväll. Tycker nog att utfrågarna lite snabbare kunde gått över till sakpolitiken, nu ägnade de en fjärdedel av tiden åt spionhistorien.
Jag håller med Marit Paulsen om att Lars borde agerat ännu snabbare i måndags. För min del tycker jag att den som visat oförklarlig brist på omdöme är den avgångne partisekreteraren Johan Jakobsson. Han borde agerat tydligare och rett upp historien rejält redan i mars. Gått till media och dessutom polisanmält Jodenius.
I sakfrågorna kommer Leijonborg än mer till sin rätt. Det verkar jag inte vara ensam om att tycka. Alla de här internetomröstningarna, i Aftonbladet, Expressen, DN, SvD m fl ger mycket högt betyg åt Lars L. Det känns upplyftande. Skulle vilja ägna resten av valrörelsen åt sakpolitiken, berätta om vilken politik som Folkpartiet och Alliansen vill föra.

Duellen i TV4

TV-licensen är för mig en hög utgift, om man bedömer den i relation till antalet timmar som jag kollar på TV. Det kan gå ganska många dagar utan att TVn är på. Men ikväll har jag haft den på. Åtminstone från kl 21 och framåt ett tag.
Kollade på debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson. Det var bra stuns i debatten. Men att Reinfeldt vann debatten på poäng tycker jag var helt klart. Han fick in ganska många goda poäng, trots att Göran Persson rä en mycket skicklig debattör. Men Reinfeldt naglade fast gång på gång "vilka är dina svar, dina alternativ?" när Göran Persson ägnade sin tid åt att förvrida Alliansens förslag för att sedan slå mot dem. Det är en lätt genomskådad taktik, att utmåla motståndarnas förslag i svartaste svart, för att sedan slå mot förslagets eländiga effekter. Detta i brist på egna förslag. "Vi är på rätt väg, vi har vidtagit en rad åtgärder..." säger Göran Persson, samtidigt som ungefär 1,5 miljoner personer står utanför arbetsmarknaden.
Alla är verkligen inte med.

Kollar man på dags- och kvällstidningars hemsidor så är Reinfeldt överlägsen debattsegrare. T o m i Aftonbladet ansåg över 60% av de 26.000 webb-röstande att Reinfeldt vann. Att procentandelen till Reinfeldts förmån är närmare 85% i Svenska Dagbladets webb-omröstning är väl inte så konstigt. På Expressens hemsida säger 76% att Reinfeldt vann duellen, 21% tycker Persson, medan 3% håller på oavgjort. I Dagens Nyheter fanns svarsalternativet "tittade inte" med, vilket 15% svarade, 33% höll på Persson och 51% tyckte att Reinfeldt vann. 

Dessutom en hel timme politik utan att "spionaffären" var på tapeten. Välgörande med en debatt om sakfrågorna, det är de som ska avgöra valet. 


Dataintrångseländet

Alltså, han Jodenius har verkligen ställt till det för allt och alla. Fokus i valdebatten flyttas från sakpolitiken, (s) kan köra igång stora gråtvalsen och Folkpartiets trovärdighet påverkas tyvärr negativt. Det finns inget försvar för det Jodenius gjort, så det är helt klart. Men det blir orimliga proportioner i debatten.

Parallellen till fotbollslandslaget är uppenbar. Där var det tre spelare som bröt mot givna regler - de kastas ut. För den skull ska man väl inte kasta ut HELA laget!? Låt de som felat schavottera, den som medvetet gör fel, bryter mot regler, bryter mot lagen, ska straffas för det. Men alla de som INTE gjort fel, varför straffa dem??
Jodenius avskedades omgående, har får inte vara med i laget längre. Men vi andra, som inte gjort några dataintrång, vi har inte gjort några dataintrång. Vad finns det för anledning att straffa oss??
-----------------
Så långt skrev jag i förmiddags.
--------------------
Tyvärr har hela affären bara blivit än värre. Omdömeslöst av presschefen och även av partisekreteraren att inte följa upp den information de fick i mars om Jodenius förlöpelser och brottsligheter. Man skulle gått ut med detta DÅ, så att det inte fått ligga och gro till sig tills NU! Obegripligt att de inte insåg sprängkraften i agerandet. Nu har båda avgått, men skadan är skedd och den är STOR.
Återstår att se hur upprörda väljarna är. Det finns inget försvar för dataintrånget och den bristfälliga hanteringen, men valrörelsen måste ändå handla om sakfrågorna.

Tänk om tekniken fungerade!

Idag när jag kom till jobbet och startade min bärbara dator, där jag har allt arbetsmaterial och allt möjligt annat viktigt också, så möttes jag av en svart skärm och ett oroväckande högt fläktljud. Lyckades stänga av och startade igen.....samma reaktion, högt fläktljud och svart skärm. Jaha, nu är det totalt sammanbrott inne i datorn igen, hade likadant i februari. Men denna gång har jag faktiskt tur, eller snarare så var det någon slags intuition. För just igår gjorde jag en backup av alla dokument i datorn, så de ligger prydligt och väntar i en hårddisk hemma.
Men krånglande dator är ändå krånglande dator, ställer till mycket elände. Å jag som inte ens försökt göra intrång i någons datanätverk, varför ska jag drabbas??

Trist historia..

..trist historia som sagt, det här med dataintrång. Eländigt att några unga LUF-entusiaster inte kan hålla reda på vad man gör och inte. Det finns svensk lag, det finns folkpartiets etiska riktlinjer, det finns t o m vanligt sunt förnuft (tyvärr mindre vanligt än vad det borde vara) - men ingen av dessa spärrar funkade tydligen.
Skickligt av (s) att hålla på kunskapen om intrånget, vänta in ett riktigt maffigt tillfälle. Just efter TV-utfrågningen av Fredrik Reinfeldt, som han tydligen gjorde mycket bra, så bra att (s) insåg att tiden var inne att spela ut intrångsfrågan, mitt i natten dessutom för att göra det mer dramatiskt. Vips hade man dels försatt (fp) i försvarsposition, dels dödat ett förmodat mediahaussande av Reinfeldt.

Frågan är hur mycket en sån här affär påverkar valutgången. Tyvärr kan det bidra till en kantring i opionen, i vart fall till Folkpartiets nackdel. Men det har ju varit många "affärer" under året. I våras handlade det om förtalskampanj mot Reinfeldt som organiserades av en partifunktionär inom (s).  Det finns grader i helvetet... skulle för min del se allvarligare på en förtalskampanj än ett dataintrång.

Framtiden i våra händer

En ganska regnig och grå dag. Men innehållsrik ändå. Folk från hela landet, IOGT-NTOs distriktsstyrelser, och IOGT-NTOs förbundsstyrelse har diskuterat riktlinjerna för verksamhetens utveckling, med sikte på 2009. 
Vi är mitt inne i en spännande utveckling. 
Många nya medlemmar, över hela landet. 
Många som engagerar sig i förebyggande arbete, av typ föräldrakontakter.
Många som engagerar sig i socialt arbete, inte minst nyktra alkoholister. Kamratstödsgrupper t ex.
Många intresserade av alkohol- och narkotikapolitik.
Mer om verksamheten på www.iogt.se

Även en organisation kan ha växtvärk. Det är inte lätt att hinna ta kontakt med alla nya medlemmar, hälsa dem välkomna, erbjuda aktiviteter. Många vill vara med enbart för att stötta och det är helt OK. Själva medlemskapet i IOGT-NTO är ett sätt att visa engagemang. Men om bara ett par procent av alla nya medlemmar därutöver vill vara med och leda en Junis-grupp, vara med i en studiecirkel kring filmen "Såsom i himmelen", driva kommunal alkoholpolitik eller hjälpa till att hålla iordning en föreningslokal, så blir det ganska många. Fem procent av de senaste tjugo månadernas 20.000 nya medlemmar - ja det blir ju tusen personer!

Visst är det en utmaning och medför en del problem med många nya medlemmar. Men vilka angenäma problem, eller problem... jag vill inte kalla det problem, utan möjligheter till förnyelse och vidgad verksamhet. Nya former, intressegrupper, aktionsgrupper, intressegrupper med egna sidor i IOGT-NTOs community, osv osv... Många krafter behövs i arbetet mot de problem som orsakas av alkohol- och drogbruk.

Upsala Nya Tidnings förstasida och en helsida i lördags, 2 september, handlade om kvinnors kraftigt ökade alkoholbruk. Vad innebär detta för folkhälsan på kort och lång sikt, om utvecklingen inte kan bromsas?  



Vi har gjort det igen å igen...

IOGT-NTOs framgångar när det gäller att värva nya medlemmar fortsätter oförtrutet. När siffrorna för medlemsrekryteringen t o m augusti 2006 nu är klara, så kan vi konstatera att alla de medlemmar som värvar fler har värvat otroligt bra! Nu har vi på tjugo månader värvat TUSEN PER MÅNAD! Totalt 20.557 sedan 1 janari 2005, varav över åttatusen nya under 2006. Kul med detta intresse, snart är IOGT-NTOs medlemsantal uppe i femtiotusen!

Miljövänligt morgonkaffe

I morse fick jag morgonkaffe vid järnvägsstationen i Uppsala av miljöpartiet. Det var den vänliga Karin Fallgren som stod där med kaffetank på ryggen och hällde upp. Jag utgår från att det var ekologiskt och rättvisemärkt kaffe.

I det flygblad som (mp) delade ut kräver de mera av spårbunden kollektivtrafik i Uppsala och Stockholm, bl a fler spår mellan Uppsala och Stockholm. Det skrev jag om i min blogg redan igår för övrigt, behovet av fler spår. Men det är svårt att få infrastrukturpengarna att räcka till, eftersom så mycket resurser lagts på Bothniabanan i norr. Hur många resenärer är det där? Varför drev inte (mp) vid de förhandlingarna kravet på insatser som har väsentligt större såväl miljömässiga som samhällsekonomiska effekter, nämligen mera spårbunden kollektivtrafik i Uppsala/Stockholmsområdet??

 

Morgonkaffet uppvägde i någon mån den dåliga starten på dagen. När tidningsbudet dundrade ner tidningar genom brevinkastet i morse så blev det bara UNT. Ingen SvD. Ingen Dagens Industri. En stund efter klockan 06.00 ringer jag till tidningsdistributionen och möts av en telefonsvarare: ”Våra öppettider är klockan 06.00 till 11.00 vardagar….” Jo just det var ju det jag visste, därför ringde jag en bra stund efter klockan 6!  Grrrr…